Svar: Sovevaner - 9 mdr.
Kære Idas Mor
Tak for dit brev. Der er ikke tvivl om at Ida er igang med en rivende udvikling. Det at hun kravler og nu er begyndt at gå sidelæns ved ting giver hende en motorisk uro - også om natten. Det giver hende naturligvis samtidig mulighed for at rejse sig i sengen og således ikke længere lade sig ligge, hvor hun er lagt:o)
Samtidig beskriver du en pige som jo tydeligt er i separationsfasen og det er derfor hun søger ekstra tryghed hos især mor i øjeblikket. Denne fase betyder at hun øver sig i at blive mere selvstændig og også at få forståelsen af at du er der, selvom hun ikke kan se dig. Lige nu så føler hun sig allermest tryg, når hun ved du er der - altså inden for syns og rækkevidde.
Mange forældre beskriver hvordan deres børn i 9-10 måneders alderen pludselig viser helt nye sider af sig selv. Hvordan man pludselig i supermarkedet kan stå og kigge på sin datter og tænke 'kender jeg hende?'. Måske har hun fået øje på noget på en hylde som hun gerne vil have og så bliver hun bare fyr og flamme i løbet af 2 sekunder. Det er således ikke unormalt at forældre til børn i netop denne alder, stiller spørgsmålet 'Hvad sker der?' For der sker rigtig rigtig meget.
Hendes motoriske udvikling og hendes ekstra behov for tryghed giver en naturlig urolig nattesøvn - og her er det oplagt at søge brystet. Det skal du være meget opmærksom på. Det er sådan at nogle børn i denne alder kan optrappe amningen om natten, hvilket er meget uhensigtsmæssigt, da det netop også er nu at deres nysgerrighed skal bruges i forbindelse med måltider om dagen. Hvis hun er fyldt op med mælk om natten, så spiser hun ikke hvad hun skal om dagen og det er netop nu og de næste 3 måneder frem at du skal give hende så meget forskelligt mad som muligt, da du så forebygge kræsenhed fremover.
Og så er der jo det der dunker i dig baghoved 'gode sovevaner' og det er naturligvis vigtigt.
Jeg får ud fra dit brev fornemmelse af at Ida nu er meget bevidst om amningen og det der følger efter amning - nemlig putning. Jeg vil derfor foreslå at I allerede nu ændrer putteritual.
Jeg fornemmer at I gerne vil have Ida ud af soveværelset og det synes jeg skal være nu. Hvis hun har ...
... sit eget værelse så skal hendes seng derind at stå. Det er naturligt i forhold til hendes alder at hun er urolig om natten og det er ikke ensbetydende med at hun skal lægges til brystet. Sandsynligheden for at hun lægges mindskes i og med at hun flyttes ud af soveværelset og det vil være muligt for far at gå til Ida en gang imellem - ikke automatisk mor og dermed heller ikke automatisk amning.
Start med at amme hende til natten i stuen, så er hun fyldt op med mælk og det vil være fint. Tag hende så med ind i hende seng, put hende i egen seng og sæt jer ved siden af. Hold hende lidt i hånden, syng en sang, læs en bog, træk en spillemaskine op - hvad I nu beslutter jer for.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I må vurdere hvorvidt hun har behov for trygheden at I sidder der, eller om I kan gå fra hende. Hvis hun søger underholdning, hopper rundt i sengen, griner, pjatter osv. så bliver I nødt til at gå. Men nogle gange finder børnene ret hurtigt ud af at hvis de ligger sig stille ned, så sidder mor eller far ved siden af og så lægger de sig faktisk trygt til at sove. Hvis man er nødt til at gå, så anbefaler jeg at man aldrig er væk i mere end 3 minutter og det er uanset om hun græder eller ikke gør. Hvis hun er dybt ulykkelig, så skal man naturligvis ikke gå, men være der for hende og betrygge hende i at hun roligt kan lægge sig til at sove. Hvis hun bare ligger og kigger, så skal man stadigvæk vise sig og kærtegne hende stille og fortælle hende at hun roligt kan lægge sig til at sove - hun er jo i separationsfasen og har derfor brug for at vide at man er der, selvom hun ikke kan se en.
Derudover tænker jeg at I måske skal putte hende en anelse senere end I gør. Hun sover godt om dagen. Gennemsnitligt sover børn på hendes alder 2 lure af 2½-4 timers varighed og hun sover således forholdsvis meget i løbet af dagen. Det er okay, hvis hun har behov for det. Men I kan overveje om hun evt. skal sove lidt kortere om dagen eller måske puttes lidt senere om aftenen, så hun puttes omkring kl 20 - det tidspunkt ligger jo lige mellem 18.30 som I forsøger og 21.30 som er det reelle tidspunkt i øjeblikket.
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke og god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Vegetar og veganer
Lever du vegetarisk og spiser du varieret, så vil du sædvanligvis få tilstrækkeligt med protein og andre næringsstoffer - også selvom du f.eks. ammer. Jo flere fødevarer du udelukker fra kosten, jo større er risikoen for fejlernæring, og hvis du f.eks. ikke spiser æg, mælkeprodukter og andre produkter fra dyr, kan det få betydning for dit barn.
Børn, der ernæres vegetarisk eller vegansk med ingen eller sparsom brug af mælkeprodukter og æg, skal ammes eller have...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer