Annonce

Annonce

Svar: Spiser for lidt - 13 mdr.


25. februar 2007

Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sebastians mor

Man må jo sige at Sebastian hører til de småt spisende og sådan er det. Hovedsagen er at han trods alt virker til at have lyst til at sidde ved bordet og også har interesse for at putte noget i munden. Det er super godt at I hygger omkring bordet og bare sidder og snakker og på den måde ikke viser ham speciel opmærksomhed.

Så længe han udvikler sig og generelt virker til at trives, så må du tro på at han får hvad han har behov for. Du kan tilbyde, men du kan ikke tvinge ham, - det er frustrerende, jeg ved det. Men hvad er alternativet? at han indlægges og får mad gennem en sonde - så er du i hvert fald helt sikker på at han stopper med at spise og først får problemer:o)

Du skal naturligvis sikre dig at han får et vist indtag af forskellige fødevarer. Når børn bliver et år er de langt mere selektive, de spiser ikke hvad som helst og lukker bare munden sammen. De spiser heller ikke så meget og har ikke samme energiniveau som nogle måneder tidligere. Samtidig har Sebastian jo været syg og det har bestemt ikke hjulpet på appetitten.

Der er jo visse ting, som han er glad for og i princippet sker der ikke noget ved at han får kold mad en gang imellem, hvis det så giver ham lyst til at spise og gør at han spiser en lidt større portion. Det handler jo et eller andet sted også om at han skal finde ud af hvad det egenlig vil sige at være sulten og være mæt og det lyder som om han lige nu har lært sig at 'nøjes med lidt'.

Grøden om morgenen lyder ikke til at være et hit. Men da han tilsyneladende er glad for brød, kunne du så ikke give ham nogle boller om ...


Annonce

... morgenen. Her på siden kan du f.eks. søge på havregrynsboller og finde en opskrift.

Bibehold sødmælk til ham, så han får det ekstra fedtstof og da han ikke er så vild med kød, så prøv med andre proteinkilder. I kan f.eks. også lave en proteindrik til ham engang imellem. Hvis han hellere vil drikke end spise, så er det jo også en måde at få lidt ekstra energi i ham. Det er nu sjældent at små børn har proteinmangel, så det er lidt at 'gå med livrem og seler' men hvis det giver ro i det mødrene hjerte så er det en udmærket ide. Proteindrik kan man selv lave eller det kan købes på apoteket. Du kan også drøfte dette med lægen.

Da han er glad for banan, tænker jeg dog at du også kan lave en bananmilkshake, hvor du blender sødmælk og banan sammen og serverer det dejligt frisklavet og koldt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Prøv at lade noget af maden være det samme, så der ligesom er et gennemgående tema, det kunne godt være banan og brød da han er glad for dette. Det at noget er gennemgående giver ham måske tryghed til at turde prøve noget andet og derfor tænker jeg at du skal prøve at give lidt noget andet sammen med. Det kunne være kiwi, banan, blommer, bær af forskellige slags. Farverne, formerne og den sødme det har kunne måske fange interessen.

Prøv at se på maden over en uge - han er 13 måneder nu og må derfor få stort set alt. Når du så ser over en uge, så har han måske alligevel smagt på lidt forskelligt? Ting tager tid og det er som sagt vigtigt ikke at presse ham, han er stadig ikke så gammel. Det er helt okay det du allerede gør, du skal bare finde roen med det.

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feberkrampe

Det lille barn evne til at kunne regulere sin temperatur er umoden. Det betyder, at nogle børn får krampe i forbindelse med, at de får feber. Temperaturen kan stige pludseligt, og når temperaturen stiger for hurtigt, kan temperaturreguleringscenteret i hjernen ikke følge med, og kramperne opstår.

Feberkramper opstår hos 2-5% af børn mellem 6 måneder og 5 år, og det er den hyppigste årsag til kramper hos børn. Feberkrampe er delvist arveligt, så end forældre eller søskende har...

Læs mere i Babylex

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce