Svar: Nedtrapning af amning og børnepasning
Kære Hugos mor
Dejligt at høre at din lille dreng er begyndt at sove bedre om natten og det lyder som en god idé at forsøge at flytte ham på eget værelse.
I forhold til at du skal begynde arbejde 1. marts, skal ud at rejse osv. så andre skal passe jeres lille dreng, så vil det være helt relevant at du tilbyder ham og lærer ham at drikke af en flaske. Han er endnu ikke 7 måneder og det vil være for meget at forlange at han er i stand til at tage sit behov af en kop. Hvor meget han kan passes afhænger således også af hvordan I får ham lært at drikke af flasken. Jeg kan godt forstå at far er bekymret, hvis han skal passe og ikke kan give ham mad - ikke at Hugo dør af sult, men det gør jo ondt i hjertet at stå med et barn som bare vil ammes og man ikke kan. Så føler man jo at man slet ikke slår til:o) Også selvom man er far.
Da du er indstillet på at trappe amningen hurtigt ned, så vil det være oplagt at du allerede nu begynder at udskifte et ammemåltid med et flaskemåltid. Lige nu er det aften, nat og eftermiddag du ammer og da du gerne vil bibeholde amningen til nat, så er det de andre, som skal udskiftes med flaske. Man kan så diskutere om ikke natamningen helt kan fjernes.
Dog skal han have flaske på andre tidspunkter i løbet af dagen. Umiddelbart er tilbuddet lige lidt nok. De fleste børn vil i 7 måneders alderen fortsat have behov for 4 x flaske/bryst dagligt ud over deres skemad.
En plan for dagen kunne se således ud:
Tidlig morgen (4-6): Bryst/flaske
Morgen (8): Havregrød med frugtmos, vand eller mme af kop
Formiddag (9): Flaske med mme
Puttes til formiddagslur ca 9.30
Frokost (12): Grøntsagsmos, vand eller mme af kop
Flaske med mme kl. ca 13.30 og puttes til lur kl. 14 som nu
Eftermiddag (15.30-16): Amning udskiftes med flaske
Aften (18): Grøntsagsmos, mere og mere af jeres mad, kød/fisk kogt eller lavet i ovn kommes i grøntsagsmosen og lign. Vand eller mælk af kop
Puttes til natten med amning (19.30-20) eller flaske, når far skal ...
... passe.
Som du kan se så tænker jeg at vejen frem er at I forsøger med flaske i løbet af dagen, så jeres dreng fortsat får sit mælkebehov dække og så han vender sig til en rytme hvor flasken indgår naturligt.
Samtidig skal du naturligvis være opmærksom på at følge med, så du ikke pludselig får en brystbetændelse fordi du stopper amningen for hurtigt. Du har dog allerede skruet meget ned for amningen, så mon ikke det går. Jeg tænker at i takt med at jeres dreng drikker mere mælk i dagtimerne, så vil han kunne undvære amningen kl 04 og vil forhåbentlig kunne sove et lidt længere stræk - hvis ikke, så tager vi det til den tid:o)
Jeg beklager at jeg ikke nåede at svare inden den 9, men jeg håber at I fandt en god løsning for alle igår.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til din rejse sidst på måneden, så må det afhænge af, hvordan det lykkes for jer at få ham til at tage flasken nu. Hvis han ikke lærer at tage flasken er det problematisk. Måske han vil acceptere den, når du ikke er der, måske vil han ikke. Hvis han ikke vil, så må far forsøge med tudkop og lignende og tage gråden i stiv arm. Der er jo ingen tvivl om at far vil være sød og god ved sønnike - amme kan han bare ikke.
Jeres dreng tager ikke skade af at blive passet af sin far i to dage, men det er klart at det ikke er hans valg at du skal rejse - hvis han vil ammes og ikke vil andet, så bliver det et stort savn for ham at du er væk. Det er jo ikke hans behov, der dækkes - sådan er det bare:o) Far må i givet fald bare blive ved med at prøve så godt han kan og så kan han jo ikke gøre mere.
Amning er godt og børn har rigtig godt af at få mors mælk. Men når man ammer, så er man et eller andet sted også meget afhængig - det hører med og man kan desværre ikke altid det hele:o)
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend. Jeg håber det lykkes for jer at få gang i flasken nu, hvor far nok er hjemme og kan forsøge sig lidt efter planen jeg har sendt jer idag:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Peanuts og børn
Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.
Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder