Annonce

Annonce

Svar: Søvn og mad - 4 mdr.


5. februar 2007

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annas mor

Det lyder umiddelbart som om at Anna godt kunne bruge lidt ekstra mad. Men måske er det mere en øgning af amning hun har behov for ned flaske eller skemad.

Du skriver at når du ammer hende i øjeblikket, så kan hun blive helt flitsbueagtig. Det kan skyldes at hun føler sig presset mod brystet og derfor protesterer, det kan også skyldes at hun synes nedløbsrefleksen er lidt for langsom. Uanset hvad grunden er, så tænker jeg at det betyder at hun måske ikke fylder sig helt nok op med mælk om dagen, og at hun derfor beder om det om natten.

Det første du kan gøre er derfor at forsøge at lægge hende hyppigere til i dagtimerne. Prøv at lægge hende til i tvillingestilling eller endnu bedre - prøv at lægge dig ned med hende. Når man ligger ned og ammer (hvilket du sandsynligvis gør om natten) så ligger hun frit og bliver ikke holdt om. Fornemmelsen af at blive presset til brystet forsvinder og samtidig vil det at ligge i soveværelset for nedrullede gardiner (som om natten) hjælpe hende med at finde roen og tage mere mælk til sig.

Du skriver ikke hvordan du oplever din mælkemængde. Men som udgangspunkt, så må du gå ud fra at du har hvad hun har behov for. Hun har en flot vægt og da det er begrænset hvad hun har fået ud over din mælk, så er der masser af mælk til hende.

Du kan forsøge at stimulere brystet lidt inden du lægger til, så du har fået mælken til at løbe lidt. Det at hun kan smage at der er noget at komme efter kan gøre at ...


Annonce

... hun lettere tager fat. Man kan også forsøge at dryppe lidt mælk i mundvigene på hende når hun ligger ved brystet, evt. med en lille engangssprøjte.

Hvis I holder fast i at hun skal lære at tage flaske, så er der ikke andet at gøre end at blive ved. Det kan være en fordel at det er far, som forsøger sig fordi han ikke forbindes med amning. Vær opmærksom på at flaskesutten skal pege op mod ganen, samtidig med at der er mælk i den. Det er en fordel, hvis I kan holde så langt nede på flasken at I kan berøre hendes kinder med et par fingre, da det kan stimulere hende til at tage fat.

En anden måde at få lidt ekstra mælk i hende på kan jo også være at give hende lidt på en kop. Hvis I har et snapseglas så hjælper det, det er lettere at drikke af og passer bedre til hendes lille mund.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hold en pause med skemaden og forsøg så igen om 14 dage. Måske du skal forsøge med lidt forskelligt, så det ikke bliver for kedeligt. Du må gerne lave mos af gulerod, blomkål, broccoli, squash, avokado og du kan også give hende ris og hirsegrød, evt. med lidt frugtmos. Det kan godt handle om smagen, men naturligvis også om at hun skal være helt parat.

Så mit umiddelbare bud er at hendes afbrudte søvn handler om at hun ønsker at øge sit mælkeindtag. Det kan være et udtryk for at hun ikke får spist helt nok i løbet af dagen, men det kan også være et udtryk for at din mælkemængde skal sættes lidt op.

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkage

Moderkagen forsynet barnet med næring, imens det ligger inde i livmoderen. Når fødslen er forbi, og navlestrengen er klippet over, så skal moderkagen fødes.

Hos nogle kvinder kommer den helt af sig selv, hos andre skal man presse lidt for at få den ud. Det kan ske, at moderkagen ikke kan komme ud på normal vis og derfor må kvinden bedøves, og den må fjernes af en læge. Bedøvelse er nødvendigt, for hvis kvinden var vågen, ville det gøre meget ondt.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce