Svar: Barn på 20 mdr. vil ikke sove
Hej med dig
Jeg vil gerne starte med at kondolere med din svigermor. Dernæst vil jeg sige at jeg desværre ikke kan love dig at jeg har den præcise løsning på jeres problem. Men jeg vil dele mine tanker med dig og så håber jeg at du kan bruge det videre frem.
For det første så tænker jeg at der har været forskellige perioder i jeres liv og i jeres drengs udvikling hvor han har haft svært ved at sove. Det du beskriver da han var 7 måneder lyder som separationsfasen og det du beskriver med rejsen til sydamerika er på samme måde som en udviklingsfase en naturlig reaktion. Det er således ikke noget unormalt i det du fortæller, snarere tværtimod og jeg tænker at det for det første er meget vigtigt at du ved og tror på at der ikke er noget galt med din dreng.
Du skriver at I, da han var 13 måneder gammel trygt kunne lægge ham til at sove og tilmed lukke døren - det lyder rigtig fint og nok mere end man kan forvente. Du vil i hvert fald ikke kunne forvente at du på nuværende tidspunkt vil kunne lægge ham ind bag en lukket dør.
Nu er din dreng 20 måneder og det betyder at han begynder at fornemme at noget kan være farligt. Han ved at han kan blive væk fra jer, han ved at hvis han kravler op på noget så kan han måske ikke selv komme ned igen, han ved at når man falder så slår man sig osv. Han oplever verden betydeligt større end tidligere og det gør ham utryg. Det betyder for det første at han drømmer mere og derfor vil sove mere uroligt, men det betyder også at han har brug for at vide at I er der for ham og passer på ham. Tit har børn brug for at kunne se jer, for at vide at I er der.
Lige nu lyder det som om at jeres dreng har rigtig meget behov for trygheden og for at vide at I er der for ham. Dette behov forstærkes naturligt netop nu hvor han starter i institution - her vil du jo gå fra ham og derfor vil han opleve at du rent faktisk er væk.
Det kan derfor være et lidt kritisk tidspunkt at indføre nye rutiner nu, men I må godt forsøge og se hvordan det ...
... går.
For det første er det meget vigtigt at sengen er et trygt sted at være. Det er vigtigt at du ikke holder ham fast og det er vigtigt at sengen ikke bruges som 'straf' - han skal således ikke sendes i seng, hvis I synes han er uartig. Sengen skal være et rart sted.
Man kan overveje om det vil være nødvendigt at give ham en madras på gulvet i soveværelset Om det at få lov til at sove i samme værelse som jer vil give ham trygheden til bedre at kunne falde i søvn. Det kan være nødvendigt i en periode for at komme væk fra den cirkel I er inde i lige nu, men på sigt tænker jeg at det vil være godt hvis han puttes i sin egen seng og så kan komme ind til jer, hvis han vågner i løbet af natten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Samtidig tænker jeg at det måske er tiden at I skal skifte til en seng uden tremmer, hvis I ikke allerede har gjort det? Netop det at ligge bag tremmer gør nogle børn bange og man kan jo et eller andet sted godt forstå det. Da han har en alder lige nu, hvor han har behov for at vide at I er der for ham og ikke går fra ham, så vil det berolige ham at vide at han kan stige ud af sengen og komme ind til jer.
Jeg tænker det er vigtigt at I har et fast putteritual. Han må gerne få en kop lun mælk og en banan, hvis det er rart for ham. Derudover en godnathistorie, hvor I sidder på hans værelse og han er i sin seng. Igen er det hyggeligt og rart at være i sengen. Når I har læst historien færdig, så gå ud af værelset og fortæl ham at I kommer igen lige om lidt. Vær aldrig væk i mere end max 3 minutter, så gå tilbage, put ham igen, kærtegn ham blidt sig godnat og gå så igen. Hele tiden vende tilbage og fortælle at I er der for ham, passer på ham og at han roligt kan lægge sig til at sove.
Det kan hjælpe at gå lidt frem og tilbage og lægge vasketøj på plads osv. Så I laver noget aktivt og kommer naturligt frem og tilbage og det vil berolige ham at fornemme at I er rolige og laver dagligdagsting.
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.