Svar: Ben og armspjæt fra kl to om natten og frem til morgen
Kære Christina
Jeg tænker at der er flere grunde til at du oplever at din datter har ændret sig og ændret sovemønster de sidste par uger.
For det først har hun en alder nu, hvor hun oplever betydeligt mere af verden. Fra at det var den meget nære kontakt og en se-afstand på mellem 30-50 cm, så er hun nu i stand til at fornemme rummet hun er i, hun kan genkende hjem fra det at være ude, hun genkender mor og far og du vil kunne se, hvis du sidder med hende og far går forbi, at hun bevidst drejer hovedet og følger ham med øjnene.
Det at hun nu oplever verden omkring sig så meget større giver hende mange flere stimuli i løbet af dagen. Og det betyder også at hun begynder at drømme mere og derfor sove mere uroligt. Dagens oplevelser bliver bearbejdet i drømme.
Når hun spjætter og virker søgende ved brystet, så kan det altså godt hænge sammen med at hun har brug for hjælp til at finde roen og komme videre i søvnen. Det er derfor rigtig godt at du forsøger at svøbe hende så du derved hjælper hende til at holde bedre sammen på sig selv, og du må også meget gerne forsøge med en sut, en sutteklud eller lignende, som også kan hjælpe hende videre i søvnen.
Derudover tænker jeg at det også kan handle om at hun er ved at være så stor nu at hun skal have din mælkeproduktion sat op. Der kan således godt være noget rigtigt i at det vil ...
... hjælpe hende at få en flaske, idet hun faktisk godt kan have behov for mere mad.
Det betyder dog ikke at du skal give hende en flaske, men at du i første omgang skal forsøge at lægge hende hyppigere til brystet - også om dagen. Det er ikke længden af selve amningen som øger mælkemængden, men derimod hyppigheden. Det er derfor vigtigt at du lægger hende hyppigere til. Det giver således mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time. Så lige nu tænker jeg at det vil være rigtig godt at du i løbet af dagen forsøger at få hende så meget til brystet som muligt og så vil det kunne give effekt om natten.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Med hensyn til om hun er stresset, så er det naturligt at hun i og med at hun nu oplever mere af verden omkring sig, også lettere bliver overstimuleret. Det lyder dog ikke som om hun virker stresset, med den beskrivelse du giver, men du skal naturligvis have med i tankerne at I ikke lige i øjeblikket skal styrte rundt og at du ikke bare skal give hende til den ene og den anden idet hun registrerer mange ting og det kan let blive for meget.
Din datters uro er således ikke et tegn på at hun ikke trives, men mere et tegn på at hun er igang med at udvikle sig. Hun har behov for ekstra mad i øjeblikket og måske behov for at blive skærmet lidt fordi hun oplever så meget af verden omkring sig.
Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Pethidin ved fødsel
Pethidin er et morfinlignende stof, som især blev brugt ved fødsler førhen i tiden. I dag vil man ofte vælge at tilbyde den fødende en epiduralblokade i stede, hvis hun har voldsomme smerter. I særlige tilfælde kan man dog stadig vælge at give pethidin til fødende. Det gives som injektion, og virkningen indtræder efter ca ½ time.
Der er en del bivirkninger forbundet med at give pethidiin, blandt andet kan det nedsætte ve-aktiviteten, give den gravide kvalme og gøre hende svimmel...
Nysgerrighed børn
At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.
Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.