Svar: Overgang til skemad - 5 mdr.
Kære Sarah
Det lyder bestemt som om du har en rigtig dejlig lille pige, som stortrives på mors mælk, har en god soverytme og en fin evne til at regulere sit behov for søvn og mad.
I forhold til hendes alder, så lyder det også fint at forsøge med lidt skemad nu og de gange du har forsøgt, lyder det også som om at det er gået meget fint.
Du kan starte med grød som kan være ris, majs, hirse eller boghvede. Og du kan starte med grøntsagsmos som kan være kartoffel, gulerod, squash, broccoli, blomkål, avokado. Når hun bliver 6 måneder kan du gå over til de lidt grovere grødtyper som havregrød og øllebrød og også de lidt grovere grøntsager som forskellige slags kål, porrer osv.
I begyndelsen vil du ikke skulle erstatte et amme måltid med et skemåltid. Hun vil således skulle ammes præcis som du plejer og skemaden kommer ud over. Hun skal faktisk være ret gammel før hendes mælkemængde nedsættes betydeligt, så der går lige nogle måneder endnu.
Start med at give hende 1 gang dagligt. Når hun kan spise en lille dl eller mere, så kan du give hende 2 gange dagligt. Det er bedre at du giver hende 3/4 dl 2 gange dagligt end 1½ dl en gang dagligt. Hvis du gør det på denne måde, så sikrer du at der fortsat er plads til mælken og samtidig har du også mulighed for både at give hende grød og mos, så hun på den måde får en større variation.
Husk at i hjemmelavet mad skal tilsættes en tsk fedtstof i hver ...
... portion med mindre den er lavet 100 pct med modermælkserstatning.
Til måltider kan du tilbyde hende vand af kop. Du behøver ikke koge vandet med mindre I har privat vandboring ellers kan hun godt få vand fra hanen. Det kan være en fordel at lade hende drikke af et lille glas, da en babykop ofte er for stor.
Fra 6 måneders alderen kan hun begynde at få en lille smule sødmælk, men det er meget meget lidt. Det handler mest om at hunkan prøve at smage lidt kold mælk og om at I kan spise det samme, så det er mere praktisk. Hvis du f.eks. laver en kartoffelmos med sødmælk, så kan hele familien spise det.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis du gerne vil give hende mælk ved siden af din amning fordi du ønsker at trappe amningen lidt ned, så skal hun have modermælkserstatning. I forhold til hendes alder og det at hun fortsat ammes så meget som hun gør, så vil det være fint at købe erstatning nr 2 - tilskudsblanding. Det kan blandes op i koldt vand, så det kan bruges som alternativ til sødmælk og så er det praktisk at bruge i madlavningen.
Jeres plan for dagen ser umiddelbart fin ud. Med hensyn til amning inden søvn, så er det vigtigste at hun ikke falder i søvn ved brystet - så skal hun nok lære at falde i søvn uden brystet på et tidspunkt. Jeg synes det vil være meget risikabelt at gå ind og pille ved noget, der lige nu fungerer så godt:o)
Håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke og god weekend:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Vaccination
De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1
- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2
- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3
- 15 mdr.: MFR 1
- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)
- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.
Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...
Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.
Tak!!