Svar: Falde til ro - igen igen... 8 måneder
Kære Ninas mor
Ferie, højtider og andet kan nogle gange vælte de ellers så gode rutiner, men så er det bare vigtigt at huske på, at når det har kunne lade sig gøre før, så kan det også lade sig gøre igen:o)
Det er korrekt at gentagelser generelt har en beroligende effekt på børn. Det er tryghedsskabende. Jeres datter er dog, som du skriver, i separationsfasen og er derfor igang med at blive mere selvstædig samtidig med at hun har betydeligt mere brug for jer. Det er vigtigt at hun kan se jer for at vide at I er der og det er derfor naturligt at hun kræver jer (måske især mor) lidt mere.
Det er godt at hun er på eget værelse og jeg tænker også at det er okay at hun falder i søvn ved amning. Eller i hvert fald at amningen får hende til at slappe så meget af, at I kan putte hende i sengen og hun så ret hurtigt finder roen.
Det er super godt med en gyngestol og det er et fint ritual I har. Men der er nok noget rigtigt i at jeres datter har brug for en eller anden ændring i ritualet, da hun nu er så bevidst om at når hun er blevet ammet, så går I fra hende.
Spørgsmålet er derfor om det er at 'trække tiden ud' at sidde med hende i gyngestol og om I i stedet skulle prøve at putte hende forholdsvis hurtigt i egen seng.
Du skriver at hun gerne vil ammes en ekstra gang om aftenen og det synes jeg umiddelbart er i orden, hvis det får hende til at falde til ro. Man kunne forestille sig at hun er så opmærksom på at det snart er sengetid at hun har svært ved at koncentrere sig 100 pct. om amning og derfor ikke falder helt til ro ved det. At bruge se-til-metoden og så evt. afslutte denne med en sidst amning kan godt være en løsning. Jeg tænker at det vil være midlertidigt og at hun stille og roligt godt vil kunne finde roen uden den amning.
Samtidig tror jeg du skal forsøge at ændre på hendes ...
... søvnrytme om dagen. Hun sover godt og får sit søvnbehov dækket, så det er ikke det som er problemet, men det ville være hensigtsmæssigt med lidt andre tider. Med den alder hun har synes jeg det vil være et forsøg værd at du forkorter formiddagsluren lidt efter lidt og så prøver at flytte middagsluren, så hun sover tidligere og dermed også bliver lidt lettere at putte om aftenen.
Du skriver ikke hvor meget du ammer nu, men det vil i forhold til hendes alder være passende med ca 3 amninger dagligt. Det vil være morgen, eftermiddag og aften og hos jer kunne det f.eks. være morgen og 2 x aften, som hun har det lige i øjeblikket. Om dagen kan hun få mælk af kop eller måske en lille portion tykmælk. Vær dog opmærksom på at komælk ikke bør udgøre for stor en del af hendes mælkeindtag før hun er mindst 9 måneder gammel - men lidt må hun gerne få.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det handler altså om at du forsøger i løbet af dagen at få hende til at falde i søvn uden bryst og forsøger at tilbyde hende noget andet, aflede hende lidt, hvis du fornemmer at hun søger brystet. Netop med den alder hun har nu er det vigtigt at amningen ikke skrues op. Det er vigtigt at hun har plads i maven til rigtig mad og at hendes naturlige nysgerrighed efter at putte i munden og undersøge udnyttes, så hun får spist og smagt på mest muligt forskelligt. Fylder mælken for meget er dette svært.
De gode vaner I har haft helt fra starten er ikke spildt, tværtimod. Det er bare forskellige behov Nina har fordi hun er igang med en rivende udvikling. Det er også behov for lidt variation i vaner og rutiner. Jeres måde at kærtegne hende, sangen, puttekluden osv. kan være det samme men selve ritualet med om hun ligger i favn, i egen seng, i gyngestol osv. kan variere - det er helt naturligt:o)
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Savl
Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.
Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.
I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.