Svar: Vil ikke længere ha' skemad. Tænder?
Kære Signe
Der kan naturligt godt være en sammenhæng imellem tandfrembrud og det at børn i nogle dage ikke rigtig vil tage imod skemaden. Det kan dog også sagtens være fordi Marius synes det er lidt kedeligt og gerne vil til at have nye smagsoplevelser.
Nu hvor han er 6 måneder, så må han få rigtig meget mad og det er vigtigt at maden så vidt muligt tager udgangspunkt i den mad I spiser hjemme hos jer. Han må altså meget gerne smage lidt af det der er på din tallerken og du må gerne give ham en brødskorpe eller lignende at sidde med i hånden, som han kan opbløde med spyt og gnaske sig igennem.
De mest almindelige krydderier som tørret timian, oregano, karry, basilikum og lignende er fine til børn. Sødmælk kan bruges i små mængder og han må også gerne få kød og fisk som er kogt eller lavet i ovn. Laver du således et farsbrød, laks, boller i karry, kartoffelmos og millionbøf osv. så må han gerne få lidt af dette, hvis det er lavet med sødmælk. Pandestegt mad skal han ikke have, men en kødsovs som ikke er hårdt svitset og hvor kødet således har kogt i tomatsovs, det er okay. Det samme er indmaden af en fiskefrikadelle osv.
Brug også gerne de lidt grovere og mere smagfulde grøntsager. Rodfrugtmos kan mange børn rigtig godt lide og det kan være et hit. Ris og gulerod er ikke nok for ham mere:o) Du må gerne give ham havregrød, flerkornsgrød og øllebrød, så der er masser af mulighed for smagsvariation når det gælder mad.
Det er vigtigt at du ikke sætter ...
... amningerne op nu. Det er naturligvis godt at han ammes og gerne tager imod din mælk, men det er vigtigt at han kommer godt igang med skemaden.
Hvorfor mente lægen at du skulle give ham en panodil - har han ondt? Hvis det er tænder, så må hans tandkød være hævet og rødt. Her kan man på recept købe dolodent, som er noget lokalbedøvende til at komme på gummerne. Det er dog vigtigt at det kun kommer på gummerne, da det jo virker bedøvende.
Et gammelt husmoderråd er agurk, da dette også indeholder nogle lokalbedøvende stoffer. Det kan du prøve.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De natlige opvågninger kunne jo skyldes at han lige nu spiser mindre og i stedet øger mælkeindtaget. Det mætter ikke på samme måde og det giver en anden rytme. Det er helt okay at du hjælper ham med at skifte stilling om natten, da han endnu ikke selv mestrer dette.
Hvorfor vækker du ham om dagen? I forhold til hans alder, så vil de fleste børn nu have behov for at sove 2 gange dagligt - en formiddagslur, som ofte er lidt kortere og så en middagslur, som vil være den lidt længere lur. Måske skal du prøve at arbejde mere på to faste lure?
Hvis han bliver meget rasende på skeen lige i øjeblikket, så sker der ikke noget ved at du holder et par dages pause før du starter op igen. Prøv så i den mellemliggende periode med agurk og brødskorper i hånden og se om det er mere interessant og når du så starter op med skemaden, så lade det være så forskelligt og nyt i smag som muligt.
Fortsat held og lykke med ham og med det hele:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Madras til barnevogn
En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.
Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.