Brev:
Fortsat natteuro og skemad 7 måneder
Hej Helen
Tak for dit sidste svar. Vores dreng er nu 7 måneder og får 3 skemåltider dagligt og jeg forsøger så vidt muligt at holde de faste rutiner for måltider og søvn. Han er en pænt stor og lang dreng, der ser ud til at vokse helt fint (jeg har desværre ikke fået vejet ham for nylig). Jeg har igen nogle spørgsmål vedr. de famøse emner søvn og mad :-)
Først søvnen (jeg ved, at noget af dette er lidt en gentagelse fra mit sidste brev): Han sover stadig meget uroligt om natten med mange opvågninger og jeg synes efterhånden det har været en lang periode. Han kommer i seng 18.30/19 og falder nogle gange søvn med det samme, andre må vi gå lidt frem og tilbage, eller sidde ved siden af ham og holde hans ben.
Han vågner 4-10 gange i løbet af aftenen og natten. Jeg ammer ham 2 gange - ca. 23 og ca. 5, men derudover har han ofte en periode på et par timer, hvor han vågner igen og igen og har brug for os. Andre gange vågner han hver time-halvanden time og mosler rundt og græder. Han roder generelt meget rundt i sengen, roterer og løfter benene/sparker især meget. Jeg forsøger at berolige ham ved at putte dynen om ham og en hånd fast på de urolige ben, give sutten mv. - nogle gange med held, andre gange ikke.
Han kommer nu ind i vores seng hver nat - jeg ville helst trække den til ved 5 tiden, men det er blevet tidligere og tidligere i takt med, at han har sværere ved at finde ro i sin egen seng og jo trættere jeg er. Han ligger også uroligt i vores seng, og jeg tror vi forstyrrer hinanden.
Vi ville helst, at han sover i sin egen seng på eget værelse, som han har gjort fra han var ca 1 1/2 måned og kommer ind til os ved 5-6 tiden, og vi er på vej ud på et skråplan, hvor han efterhånden ligger det meste af natten hos os. Han er generelt en meget nysgerrig, glad og aktiv dreng, der også dagen lang mosler rundt, ruller og sparker, og han vil også meget gerne op og kravle (rumpen i vejret og møver sig frem).
Han sover 2-3 lure om dagen, hvoraf middagsluren efterhånden er på op til 2 timer (bedst, hvis han ligger i vores seng og jeg ved siden af eller straks han evt. vågner kommer og holder om ham/ammer ham). Jeg synes på ingen måde vi har en stresset hverdag - vi går til 1-2 ting om ...
... ugen og går ellers en lang tur hver dag med lidt indkøb, og han nyder som regel at komme ud. Det virker som om han har mistet evnen til at falde i søvn af sig selv, når han vågner, og det har han ellers været rigtig god til om natten tidligere. Er det såkaldt vanebetinget opvågnen tror du?
Han har allerede 6 tænder, som er kommet siden han var 3 måneder - kan alle disse tænder have en del af skylden, eller hører det simpelthen bare til alderen med al den motoriske uro?
Så er der maden. Han spiser normalt ret godt til morgen, havregrød med frugtmos. Mosen til middag og aften er lidt mindre populær, mens han som regel elsker desserten af frisk frugt. De sidste dage har han næsten ikke villet have noget af skemaden, heller ikke frugt, han lukker munden fast i og vender hovedet væk og klynker, hvis jeg bliver ved med at prøve. Han vil dog gerne ammes. Kan det skyldes, at han er forkølet med løbende næse? Han har ikke feber og virker ellers helt ok.
Når han på den måde indimellem kun tager meget lidt eller slet intet af mosen, bør jeg så tilbyde ham noget andet, fx en portion grød eller frugt? Indtil videre har jeg bare ammet ham i stedet. Hvor vigtigt er kød og fisk nu? Jeg har prøvet med lidt rugbrødshapser, og jeg har set, at du før har foreslået fx leverpostej - er dette ikke for salt i denne alder? Og hvor mange gange bør jeg amme ham i døgnet for at dække hans mælkebehov? Han får vand til skemaden.
Endelig har jeg to tillægsspørgsmål. Det ene gælder klapvogn: Vi skal til England en uge, når han lige er blevet 8 måneder, og vi har en klapvogn, som vi overvejer at tage med og køre ham i, i den uge. Er han for lille til det? Det er en standard-model, ret billig og jo ikke så fjedrende som barnevognen, men han kan ligge fladt ned i den i sin voksipose.
Det andet gælder mig selv. De fleste nætter koldsveder jeg utrolig meget - vågner mange gange nærmest drivvåd af sved, dog ikke fordi jeg har det for varmt, og må vende dynen og tørre mig af. Det har faktisk stået på siden graviditeten og jeg forestiller mig, at det må være noget hormonelt pga. amningen. Kender du til dette meget generende problem og er det noget, der holder op med ammestop?
På forhånd tak!
Med venlig hilsen
H
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Downs syndrom
Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.
Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.
Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...
Proprioceptive sans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Den proprioceptive sans kaldes også muskel-ledsansen, stillingssansen og den kinæstetiske/bevægelsessans. Denne sans er kroppens evne til at opfatte bevægelse, muskelkraft, kropsstilling, og det sker ved hjælp af...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!
Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)
Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.