Annonce

Annonce

Svar: Magtkampe og udvikling - 15 mdr.


21. januar 2007

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Camilla

Din søn er igang med en rivende udvikling og det vil være en tid som til tider både er frustrerende for ham og for jer forældre. Alderen 1-3 år er det, som tidligere hed trodsalderen og som man nu kalder selvstændighedsfasen og det er derfor I har de konflikter I nogle gange har - han øver sig i at gøre ting selv, komme frem med sine egne ønsker, sin egen vilje - at være et selvstændigt lille individ.

Han forstår rigtig meget af det talte sprog nu, men han har fortsat rigtig svært ved selv at udtrykke sig med ord. Han ser ting i hverdagen som du gør, og som han selv rigtig gerne vil gøre, men han magter det stadig ikke og det er rigtigt frustrerende at ville så meget og hver gang, så løbe hovedet mod en mur og ikke kunne. På samme måde er han et stort smil og bare så lykkelig, når noget endelig lykkes og hver lille sejr er guld værd.

Det kan ikke undgås at I kommer i nogle situationer, hvor der opstår konflikter. I hverdagen føles konflikter besværlige, de kommer om morgenen, ved middagsbordet, ved sengetid, når man er ude at handle osv. Konflikter vil vi helst undgå.

Det er dog sådan at konflikterne er med til at udvikle både dig og din søn og de er en del af livet. Det vigtige er dog at løse konflikterne på en god måde og derfor er det super godt at du efterlyser redskaber til at løse jeres konflikter.

Overordnet kan man sige at det vigtigste i en konflikt er at lytte til hinanden, begge parter skal føle sig lyttet til og forstået. Nogle gange kan det man gerne vil godt lade sig gøre, andre gange ikke, og atter andre gange kan man finde et kompromis.

Det er altså meget vigtigt at du lytter til din søn og prøver at finde ud af hvad det er han vil. Selv om han endnu ikke har så meget sprog, så er det godt at du sætter ord på de følelser du mener han har og på det du tror han gerne vil. Altså sige højt, hvad du tror han tænker, føler, ønsker.

Dernæst skal du overveje hvorfor du siger nej. Er der egentlig noget i vejen for at han får sin vilje i lige netop den situation. Siger du nej, fordi du er træt og ikke orker mere, fordi det nu bare er blevet en principsag eller er det et reelt nej, fordi han ikke må noget eller gøre noget, som du f.eks. ved kan være farligt for ham. Hvis din søn oplever at få Ja og dermed få sin vilje en gang imellem, så vil ...


Annonce

... han også lettere kunne acceptere et nej.

Netop i forbindelse med Nej, kommer kompromisset også ind. Nu ved jeg ikke hvor bevidst han er blevet. Men nogle børn skal ikke være ret gamle før de selv kravler hen og henter kiks i skabet eller åbner fryseren fordi de ved at det er der isene ligger. Hvis han f.eks. beder om en is 15 minutter før I skal spise aftensmad, så kan du sige 'Du kan ikke få en is, men se her er en gulerod i stedet'.

Altså igen sætte ord på, vise at du godt ved hvad det er han vil, men holde fast i dit nej, eller tilbyde et alternativ.

Dernæst skal du kunne rumme de frustrationer, der kommer, når du nogle gange er nødt til at sige nej. Det hører også med til livet at blive frustreret. Din søn skal lære at tackle sine frustrationer, når det ikke går som han gerne vil det. At kunne rumme hans følelser betyder at du skal kunne holde ud at han har det, som han har det, uden at ville ændre på det. Du skal kunne holde ud at han er glad, vred, ked af det, sur, frustreret, bange osv.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vis ham igen at du forstår hans følelser ved at sætte ord på 'Du bliver bare så vred lige nu'. På den måde viser du ham at du forstå det, lader ham være vred, er der for ham og det er en helt anden måde at møde ham på, end ved f.eks. at sige 'hold så op med at være så hysterisk'.

Ord og sætninger som 'du gør altid sådan', 'du gør aldrig sådan', 'du forstyrrer', 'opfør dig ordentligt', 'lad være med at være hysterisk' osv. skal du undgå. Prøv at møde ham med positive ord. Lad være med at stille ham alt for mange spørgsmål og alt for mange valg, det kan hans lille hjerne slet ikke overskue og tage stilling til. Du træffer valg for ham - hvis han skal have frugt, så bestemmer du om det skal være æble eller pære. Hvis han af sig selv rækker ud efter frugtskålen og interesserer sig for noget bestemt, så lad ham få det, men som hovedregel, så er det dig der bestemmer og træffer valgene.

Når han piller ved noget han ikke må, så flyt ham samtidig med at du siger nej. Han har meget lettere ved at huske, hvis der følger en handling med. Smider ham bevidst maden ned fra bordet, så er han færdig med at spise, slår han ud efter dig når han sidder hos dig, så sættes han ned på gulvet.

Håber at dette lille lynkursus hjælper dig lidt videre:o) Rigtig meget held og lykke med ham forsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce