Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke spise skemad - 10 mdr.


19. januar 2007

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære K.

Ammes din datter om morgenen kl. 06, når hun vågner eller hvad laver I mellem kl. 06-7.30? Umiddelbart tænker jeg, at hun naturligvis ikke skal have mælk her, men at I skal op og igang med dagen (selvom det er meget tidligt) og hun bør tilbydes grød, når hun vågner og ikke 1½ time efter. Hvis hun får grød med det samme, så giver det forhåbentlig lidt plads i maven til lidt brød og frugt inden formiddagsluren, en kop mælk i stedet for amning og så puttes omkring kl. 9.30 til formiddagslur.

Til frokost mad som nu og når du putter hende til middagslur, så prøv igen om du kan undvære amning. Hun har naturligvis et mælkebehov der skal dækkes, men det handler sandsynligvis også meget om vane og jeg synes du skal forsøge så vidt muligt at undgå amningen - eller i hvert fald komme ned på to amninger. Om det så skal være morgen og aften eller middagslur og aften du vælger at bibeholde, det afhænger af hvad du fornemmer bedst kan lade sig gøre hos jer. Det kan også være at det er to aftenamninger som er bedst hos jer, da det også lyder til at handle meget om tryghed - især nu hvor hun har været meget syg.

Jeg tænker derudover at det er vigtigt at hun lærer at man sidder ved bordet, når man spiser og det at sidde ved bordet forbindes med at hun skal spise. Du skriver "Hun bliver løbende tilbudt hapsere indimellem de beskrevet tider" og du skal passe på at du ikke kommer til at give hende lidt hele tiden, da det er vigtigt at hun spiser når hun er sulten. Fornemmelsen af at være sulten og mæt kan være svær at få, hvis hun løbende får lidt stukket i hånden, hvis du forstår hvad jeg mener.

Spørgsmålet er hvorvidt ...


Annonce

... din datter vil kunne forstå at hun nogle gange ammes og andre gange ikke får lov og du må vurdere ud fra dette, hvor hurtigt du skal skære ned og om det bliver nødvendigt at stoppe amningen helt. Du må jo meget gerne amme hende og gerne længe, hvis du har lyst til det. Mange børn (og mødre) nyder at kunne bibeholde amningen også når barnet er mere end 1 år gammelt - det kan være trygt og rart for begge. Så der er jo ingen der siger at du skal stoppe helt, det kommer helt an på situationen.

I takt med at hun nedsætter sit mælkebehov, så vil hun få mere plads i maven til anden mad og på den måde vil hun selv regulere sit behov. Du skal dog være opmærksom på at det er vigtigt at du sætter mælkemængden ned nu, hvor hun fortsat er rigtig nysgerrig og har lyst til at putte i munden. Når hun bliver et år er hun meget mere selektiv, vokser mindre og spiser generelt ikke længere så meget. Så det er en balance imellem at give hende tryghed ved sygdom men heller ikke give hende for meget mælk, da hendes alder nu også skal udnyttes til at få smagt så meget nyt som overhovedet muligt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du bør fortsætte med jern og d vitamin indtil 1 års alderen. På dette tidspunkt bruger du de dråber op, som du har indkøbt. Omkring 1½ år vil de fleste børn kunne få en børne tyggetablet multivitamin. Den skal dog knækkes i kvarte, så hun ikke får den galt i halsen.

Jeg er ret sikker på at tiden arbejder for jer og at hun vil ændre sovemønster i takt med at amningen nedtrappes, madindtaget øges, sygdomsperioden er overstået osv. Som du selv skriver, så hænger tingene jo sammen.

Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce