Annonce

Annonce

Svar: Opvågning, mælk og mad


18. januar 2007

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Søs

Dejligt at høre at det går så godt og det lyder virkelig som om I er inde i en rigtig god rytme.

At Albert vågner tidlig morgen finder jeg helt naturligt i forhold til at han er blevet puttet kl.19. Hvis han ammes kl. 19, puttes og sover til ca. 5.30, så sover han sammenlagt mellem 9-11 timer og det er rigtig flot. Det lyder derfor som et reelt behov, når han vågner tidlig morgen og er tørstig.

For mig er det ikke problematisk at du ammer ham om morgenen, da dette umiddelbart lyder til at fungere og hvis det samtidig gør, at han så er i stand til at sove bare 1 time længere, så er det jo rart for jer alle. Hvis du gerne vil stoppe amningen nu, så tænker jeg at han i en periode nok fortsat vil vågne og så skal han så have lidt vand at drikke i stedet for, eller måske lidt mælk - igen kommer det helt an på, hvordan det hele passer ind på jeres dagligdag. I takt med at hverdagen begynder med pasning, arbejde osv. så er det måske meget rart at han står forholdsvis tidligt op og så kan han jo begynde morgenen med grød.

I takt med at han begynder pasning, så ændrer hans søvnrytme sig helt automatisk. Han vil blive mere træt på grund af alle de nye indtryk han får og samtidig vil han begynde at sove på tidspunkter hvor de andre børn også sover. Ofte er der størst aktivitet om formiddagen, så han vil sandsynligvis ikke falde i søvn allerede kl. 8.30/9 men vil følge med i det hele og måske først sove en lur mellem kl. 10-11. Så på den måde vil tingene ændre sig og dermed rytmen for hele døgnet. Det kommer til at gå helt af sig selv.

Det lyder ikke som om at Albert har virket forvirret over amningen, snarere tværtimod. Børn som bliver forvirrede vil søge brystet og græde ulykkeligt over ikke at få det tilbudt og ...


Annonce

... sådan har det jo slet ikke været hos jer. Det lyder således som om at Albert er helt parat til at stoppe amning og måske vil han stille og roligt selv begynde at sige morgenamningen fra.

Det er fint at du bibeholder amningen morgen og aften, eftermiddagsamningen synes jeg du skal forsøge at komme væk fra, da han jo også er begyndt med A38 her. Prøv at give lidt mælk af en kop i stedet for brystet, hvis han begynder at søge dit bryst og du ikke 'knapper op' med det samme. Du må gerne prøve at aflede ham lidt.

Du kan derudover prøve at give ham mælk af kop i løbet af dagen og til måltiderne, så det ikke kun er om morgenen, men du skal regne med at det er ca 500ml han skal have, så mælk på grøden, lidt A38, mælk af kop, måske en portion frugtgrød med mælk om aftenen til dessert eller du kan en gang imellem lave en milkshake hvor du blender banan og sødmælk - så tror jeg umiddelbart at han bliver dækket fint ind.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med den alder Albert har, så burde han kunne finde ud af teknikken med at spise med en gaffel - viser han interesse for det? Måske skulle du prøve at give ham meget mere mad som ikke er med ske og så give ham det med gaffel. Det kunne måske inspirere ham til selv at forsøge.

Da han fortsat ammes en del, så kunne det jo også tænkes at han egentlig ikke er råsulten og derfor er det meget bekvemt at mor mader. Du må meget gerne hjælpe ham med grød og mos, men han har en alder nu, hvor han som udgangspunkt skal spise familiemad og det kan han også godt. Så det er en hårfin balance imellem at han naturligvis skal have sin mad, men at han også godt må opleve at være sulten engang imellem, så han har lyst til selv at putte sin mad i munden.

Håber jeg kom igennem det hele og at du kan bruge mine overvejelser lidt videre:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Spinalbedøvelse

Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.

Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...

Læs mere i Babylex

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!

Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D

Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to


Annonce