Svar: Nedtrapning af mine amninger
Kære Line
Din datter vil være ca 8½ måned gammel, når hun skal til at passes og du begynder arbejde. På dette tidspunkt vil hun godt kunne drikke af en kop, hvis du begynder at lære hende dette nu og det burde ikke være nødvendigt at introducere en flaske her.
Det er dog sådan at børn først efter 9 måneders alderen må få mere komælk end modermælk og derfor tænker jeg at det vil være rigtig godt, hvis det så vidt muligt er modermælkserstatning du giver hende af kop og ikke for meget sødmælk. Når hun er 8½-9 måneder gammel vil det dog være okay at hun får en portion tykmælk/A38 eller lignende om eftermiddagen og således vil eftermiddagsamningen kunne udskiftes med en anden form for mælkemåltid. Hun må i princippet også gerne få lidt tykmælk nu, men igen skal man hele tiden sikre sig at hun ikke får for meget komælk i forhold til modermælk - tiden arbejder for jer:o)
Det er rigtig fint at forsøge med rugbrød til frokost, ved siden af dette synes jeg du skal servere lidt grøntsagsmos, da hun ikke vil kunne spise sig helt mæt i rugbrød endnu. I takt med at hun bliver bedre til at tygge kan grøntsagsmosen så blive til lidt kogte grøntsager i stykker, lidt rester fra aftensmaden som lidt frikadelle, kylling eller lignende.
Om eftermiddagen tænker jeg at du lige nu bør vælge modermælkserstatning og prøv at give hende det af en kop og ...
... evt. lidt lunt, da hun er vandt til varm mælk på dette tidspunkt. Hvis hun ikke kan lide det, så må du prøve med lidt kold mme. Hvis du giver sødmælk, så bør hun umiddelbart ikke få mere end godt 50 ml og det vil ikke være nok til at dække hendes behov.
Alternativet er jo en lille portion grød eller måske lidt frugtmos med lidt mælk (50ml sødmælk eller mme) på, som en gammeldags frugtgrød med mælk. Nogle børn har i 7 måneders alderen behov for 4 måltider dagligt og måske især nu, hvor du vil skrue amningen ned.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal regne med at hun i alderen 9-12 måneder stille og roligt nedsættes til ca 500ml mælk dagligt. Det der den mængde hun har behov for efter 1 års alderen. Du skal regne med at hun indtil 9 måneders alderen fortsat har behov for 750ml mælk. Efter 9 måneders alderen kan mælkeindtaget så rumme en del mere komælk, ost osv.
Det er godt at du går stille og roligt til værks, så hun kan nå at følge med og lære at drikke af kop. Hvis du oplever at koppen er svær for hende og du stopper amning, så vil det være nødvendigt at du giver hende en flaske. Hun ligger lige nu rent aldersmæssigt på grænsen til at kunne tage sit behov via kop, men du har jo også 1½ måned endnu at løbe på, så introduktion af flaske afhænger meget af, hvor hurtigt du nedtrapper samt hvor god hun er til at drikke af kop.
Rigtig meget held og lykke med det hele:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Hoppegynge
Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.
En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.
De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.