Annonce

Annonce

Svar: Mad 9 måneder


9. januar 2007

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Hanne

Det lyder umiddelbart som om din dreng forvirres, hvis maden indeholder klumper eller hvis han både får 'blød' mad og mad som kræver at han tygger. Da han tilsyneladende spiser rugbrød og ris uden problemer, så tænker jeg at du derfor skal prøve at lave rigtig mad til ham.

Han behøver ikke længere kartoffel- og grøntsagsmos, ej heller grød, hvis det er svært for ham. Hvis du tænker at grøden er god bund om morgenen, så er havregrød eller øllebrød helt fint også selv om konsistensen så er uden klumper. Men ellers tænker jeg at du skal prøve at servere mad, som tygges. Netop for at lære ham at fokusere på dette og dermed lærer ham at spise rigtig mad. På sigt vil det således ikke forvirre ham at få både og.

Så kogte grøntsager i stykker, kartofler i både, kød i tern, pastaskruer osv. alt samme noget som kræver at han begynder at tygge.

Du må gerne hjælpe ham med gaflen. Mange børn har i hans alder fortsat behov for hjælp til at putte maden på gaflen, men de begynder så småt at kunne føre gaflen til munden. Nogle børn putter også maden på gaflen med fingrene for så atter at tage det af med fingrene igen og putte maden med fingrene ind i munden.

Øvelse gør mester, så lad ham blive ved med at prøve, men hjælp ham også undervejs. Det med at spise med fingrene handler også om at øve ...


Annonce

... pincetgreb. Fra at tage maden med hele hånden, begynder han at tage med 3 fingre og så bliver det til to fingre - pincetgreb. Netop det at spise rugbrød eller kogte ærter, majs, gulerod og lignende er med til at udvikle hans pincetgreb.

Lad være med at komme alt for meget mad på tallerkenen af gangen, det fjerner ofte fokus og han kan slet ikke overskue det. Hvis du kun giver ham 1-3 hapsere af gangen, så vil han måske lettere kunne finde ud af at koncentrere sig om at føre det til munden og ikke alle mulige andre steder.

Prøv også at servere noget i forskellige farver, så maden virker mere indbydende, det kan også hjælpe ham til at holde fokus på det, det drejer sig om.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til mælk, så anbefaler sundhedsstyrelsen at børn tilbydes sødmælk indtil 1 års alderen. Letmælk først fra 1 år og skummet-, mini- og kærnemælk først fra 3 år.

Idéen med at drikke mælk af kop er også for at lære ham at drikke kold mælk, men det kan han jo godt lære med tiden. Du kan også give ham tykmælk eller A38 (3,5%) med lidt frugtmos eller frisk frugt som et mellemmåltid f.eks. om eftermiddagen.

En lille smule juice er også okay. Det kan f.eks. gives sammen med jernet, da det fremmer optagelsen. Saft er kun til festlige lejligheder.

Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce