Svar: Slut med sutten - 2 år, 6 mdr.
Kære Lone
Det bedste tidspunkt for hvornår børn skal stoppe med at bruge sut eller stoppe med at bruge ble, falder ofte bedst sammen med at barnet kommer og meddeler at det ønsker at stoppe og så kan samarbejdet begynde.
Som du skriver, så er det jeres behov at hun skla af med den og du nævner selv at hun endnu ikke er klar. Samtidig skriver du at du er urolig for, om hun mon begynder at tage sutten fra sin lillebror, så derfor er jeg nødt til at spørge - hvorfor er det så magtpåliggende for jer at hun skal af med den sut?
Jeg tænker hun er jo kun 2 ½ år og hun bruger nu kun sutten når hun skal sove - det lyder da rigtig fint. Hvis hun har sin egen sut, så behøver hun jo heller ikke tage lillebrors og så er I ude over det problem og skulle de endelig bytte rundt engang imellem, så sker der nok heller ikke noget ved det.
Med hensyn til bleen og renlighed, så er det rigtig flot at jeres datter allerede er renlig og det er super at hun selv er så godt i stand til at sige til i tide. Mange børn er over 3 år inden de er i stand til dette. Det er normalt at børn bliver renlige om dagen før de er det om natten og jeg har den holdning at det er langt bedre at vågne op med en succesoplevelse som er en tør ble, end at vågne op i en våd seng. Derfor synes jeg at jeres datter bør beholde bleen på om natten.
Mange børn er 4 år før de kan holde sig tørre en hel nat, nogle er sågar ældre og der er efter min mening ikke grund til at forcere dette. Lad hende beholde sin ble og hvis hun selv en dag giver udtryk for at hun gerne vil sove uden, eller hvis hun gennem flere uger vågner ...
... knastør om morgenen, så kan I fjerne den, men ikke før.
Jeg tror måske I forventer lidt for meget af jeres datter og det kan godt være derfor hun reagerer som hun gør, når I henter hende i institution. Hun er kun 2½ år og hun er blevet storesøster for 10 måneder siden. Hun er blevet renlig, har skulle smide sutten i løbet af dagen osv. og der er sket rigtig meget i hendes liv det sidste år.
Mit råd er derfor at I prøver at skrue jeres forventninger og krav til hende lidt ned. Prøv at lade hende være den lille pige som hun stadig er, lad være med at stille krav til hende fordi hun er "den store", men lad hende lege og hygge. Prøv at sætte jer lidt ind i hendes verden, når du henter hende - det er naturligt at hun gerne vil vise dig rundt, vise dig hendes verden, dele sin dagligdag med dig. Prøv at tage hende i hånden og spørg hvad hun gerne vil i stedet for at kræve hun skal være fornuftig og forstå hvorfor du vil have hende med hjem.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg tror at hvis I begynder at lytte lidt mere og følge hende og hendes tempo, så begynder hun også at lytte til jer og så kan I mødes på midten.
At være 2½ år er en rigtig svær alder. Det kræver utrolig meget omsorg og det er vigtigt at I forsøger at rumme hendes følelser og frustrationer. Der er ikke langt imellem glæde og gråd og det er en følsom periode. Der er så meget hun forstår og så meget hun gerne vil, men som hun endnu ikke mestrer og det giver rigtig mange frustrationer - netop derfor er det vigtigt at I heller ikke stiller for mange krav lige nu:o)
Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Efterfødselsreaktion
Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.
Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...
Søskende
Det er helt normalt at der kan opstå jalousi, når der pludselig kommer en lille ny, som kræver at få noget af den opmærksomhed, der tidligere var forbeholdt storesøster eller storebror. Her er lidt råd til hvordan du kan imødegå nogle af de problemer der kan opstå:
- Husk at give den store opmærksomhed. Vær opmærksom på at den store har savnet dig imens du har været indlagt med den lille ny. Gør familien opmærksom på at de gerne må komme med gaver til den lille, men det er næsten...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Tusind tak for dit svar sidste gang med søvn-fase-skift-problemer. Tænk engang - det virker! Og nu har vi bøvlet i en hel måned med en træt lille pige, så det er bare så skønt at kunne lulle hende i søvn på en god måde. Plus - at du skrev det med perronen og sovetoget.
Tak,
fra forældrene til pige på 6 måneder