Annonce

Annonce

Svar: Søvn og faste rutiner 6 1/2 måned


2. januar 2007

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Heidi

Da din søn har været igang med skemaden de sidste par måneder og tilsyneladende spiser godt af dette, så tænker jeg at det vil være relevant at du nu øger ham til 3 måltider dagligt. For at det passer ind i jeres nuværende rytme, så kunne det f.eks. være morgen/formiddag, frokost og sen eftermiddag/aften.

Som bekendt sover man bedst på fyldt mave og nattesøvnen og chancen for en god nats søvn hænger meget sammen med, hvordan din dreng spiser og sover i løbet af dagen. Derfor kan det godt spille ind at man har en vis form for rytme.

Din dreng har en alder nu, hvor han bliver mere og mere bevidst om hvad det vil sige at være mæt og være sulten. Han har været igang med skemaden så længe, at han nu begynder at få lidt mere fornemmelse for dette. For at han har det bedst muligt er det derfor vigtigt, at han tilbydes mad til nogenlunde fast tid og ikke pludselig går for længe uden at få mad. Du kender sikkert fra dig selv, hvor skidt man egentlig kan få det, hvis man går uden mad i for lang tid.

Når I er på tur, i mødregruppe osv. så er det derfor vigtigt at du tager mad med til ham, så han ikke pludselig skal undvære eller nøjes med mælk - fordi han jo har vænnet sig til mad og har behov for det - netop for at sove bedre både dag og nat.

Jeg mener af princip ikke at børn skal styres ind efter et skema og at alt skal være skemalagt - men børn har brug for en vis form for regelmæssighed og genkendelighed - det giver dem tryghed og ro. Naturligvis må tingene nogle gang skubbe sig lidt og på den måde skal der være plads til fleksibilitet, men det bør overordnet set mere være barnets behov end forældrenes, som sætter rammerne.

Jeg må indrømme, at når jeg læser dit brev, så får jeg det indtryk at du går til mange ting og at du har behov for dette. Det er jo reelt nok, at du har brug for at komme ud og opleve andet end bleskift og skemad, men jeg bliver nødt til at spørge hvor meget der er dit behov og hvor meget er din drengs behov? Derudover fortæller du at hans sengetid om aftenen altid er fast - igen spørger jeg - hvis behov? Om dagen er det svært at have faste tider, fordi søvnen rykker sig - men hvad med om aftenen - er det ikke ligeså svært eller er det her lettere at sætte fast tid fordi det er dit behov - du har brug for voksentid om aftenen?

Det kan godt være at du synes jeg er for meget og det er helt okay. Jeg kender jer jo ikke og kan kun forholde mig til, hvad du skriver:o) Jeg giver dig fuldstændig ret i at I begge har brug for oplevelser og din dreng skal heller ikke holdes hjemme døgnets 24 timer. Men nogle gange er man nødt til at ændre på nogle ting, for at få ændret på noget andet. Og en af de ting du måske kunne ændre på for at få bedre søvnvaner, kunne være at skabe mere regelmæssighed og genkendelighed.

Derudover tænker jeg at din dreng i løbet af de næste uger måske vil kunne begynde at nøjes med to lure dagligt - en ...


Annonce

... formiddagslur og en middagslur. Den sene powernap vil ofte kunne springes over. Samtidig synes jeg som sagt at du skal øge ham til 3 måltider dagligt og i takt med at han bliver 7 måneder kan du overveje om han skal yderligere op på 4 måltider skemad eller om han vil kunne nøjes med de 3.

I takt med at han spiser mere og mere skemad vil han naturligt nedsætte sin mælkemængde, således at han ikke længere spiser helt så meget hos dig. Han har dog fortsat behov for rigtig meget mælk og brystet bør fortsat tilbydes hyppigt, så du er sikker på at han får mælk nok. Men derudover vil han kunne drikke mere og mere af kop/glas.

De fleste børn vil efter 6 måneders alderen kunne spise og drikke så meget i løbet af dagen, at de kan sove igennem om natten. Men at sove igennem er faktisk at kunne sove 5-7 timer og så blive ammet og sove videre igen. Du kan ikke forvente at din dreng med den alder han har, vil kunne sove 10-12 timer i stræk uden mælk. At han tidligere har sovet så meget som han har er super dejligt, men lidt usædvanligt og du har været lidt priviligeret:o)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er derfor intet usædvanligt i at din dreng får mælk når han puttes til natten, igen kl. 23-24 og så næste morgen tidlig kl.06 - det er lige efter bogen. Du kan være heldig at du kan flytte hans midnatsmåltid lidt ved at tage ham op og give ham mælk lige inden du selv går i seng. På den måde kan du undgå at han vågner og vil ammes, når du lige har lagt dig til at sove. Så det kan bestemt være et forsøg værd. Men mælken vil han sandsynligvis have behov for - børn der ammes spiser normalt hyppigere end børn der får flaske.

Børn er forskellige og nogen har mere behov for ro og struktur end andre. Børn kan også have behov for mere ro i nogen perioder og mindre i andre. Måske er din dreng inde i en fase lige nu, hvor han oplever rigtig meget, har svært ved egentlig at koncentrere sig helt nok til at spise sig mæt ved brystet, drømmer mere (dagens oplevelser skal bearbejdes i drømme) og generelt derfor er mere urolig. Måske er det netop derfor du nu skal hive nogle dage ud af kalenderes, som 'kun' handler om ham. Om at han skal spise, ammes og sove i en fast rytme - gerne køre en tur i barnevognen men ikke i byen, ikke ud til venner osv.

Med hensyn til at sidde selv, så er det netop ved at trille omkring at han får styrket sin ryg. Det er helt normalt for hans alder, at han falder til siden og foroverefter ca. 10 minutter i den høje stol og det er herefter at han atter skal ned på gulvet. I kan ikke på den måde lære ham at sidde selv, det kommer stille og roligt i takt med at han får mere og mere styrke i sin ryg. De fleste børn bliver i stand til at sidde selv omkring 8 måneders alderen, nogle lidt før og nogle er ældre.

Tilsidst vil jeg lige rose dig for din kærlige måde at få ham til at sove videre på. Det lyder rigtig fint. Håber at mine tanker hjælper dig lidt videre:o) Rigtig meget held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce