Annonce

Annonce

Svar: Søvnløshed


2. december 2006

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Thomas og Heidi

Jeg bliver først nødt til lige at kommentere jeres sætning: "Vores aftenritual er derfor at vi giver ham hans penicillin. Derefter den ene natflaske du gav os lov til og til sidst hans D-dråber samt en gang tandbørstning."

Jeg er glad for at mit råd har virket og har hjulpet jer, men nu er det jo sådan at mine ord ikke 'er lov' og jeg skal ikke bestemme, hvordan I skal gøre tingene. Det er jer som forældre, der kender jeres lille dreng bedst og derfor er det jer, som ved hvad er bedst for ham og for jeres lille familie:o)

Når det er sagt, så er jeg ked af at høre, at jeres dreng allerede har fået penicillin så mange gange og har været plaget af både halsbetændelse og mellemørebetændelse. Det lyder fornuftigt at han har fået lagt dræn - så må vi bare håbe de hjælper ham:o)

Der kan naturligvis være flere grunde til at han vågner. For det første kan børn meget let vågne efter sygdom. Det er sådan at når barnet har ondt og vågner af smerter, så er det som om at kroppen fortsat husker dette og derfor vågner børn fortsat selvom smerterne ikke er til stede mere. Det tager altså tid, at få barnet kørt ind i en rytme igen, hvor barnet kan sove videre af sig selv og i en periode må man ofte ind og bare med et stille "syyy - sov du bare videre, kærtegn og dyne på". Stille og roligt husker kroppen så at være rolig igen, - hvis man kan sige det sådan:o)

Dertil kommer at netop jeres drengs alder ofte er en alder, hvor børn generelt sover meget uroligt. Nogle børn begynder at drømme mere her, mange oplever verden meget stor og de begynder i dagligdagen at vise mere og mere af ...


Annonce

... eget temperament. Det betyder at de får mange flere indtryk og oplevelser dagen igennem og alt dette skal bearbejdes i drømme om natten.

Derudover så er der rigtig mange børn, som i denne alder også vågner fordi de her er meget motorisk urolige. Det øver sig i dagligdagen på at kravle, rejse sig ved tingene osv. og hele denne motoriske træning forgår både dag og nat. Derfor får mange børn vendt sig, eller kommer op i kravlestilling, får rejst sig ved tremmerne i sengen osv. og de mestrer ikke at få sig lagt i en rar stilling igen.

Det er en overgang og det handler ofte om at børn i denne alder er igang med en rigtig stor udvikling. Det bedste man kan gøre er derfor at berolige, kærtegne, hjælpe dem med at skifte stilling og bliver puttet igen osv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vigtigste er at man ikke begynder at indføre ting, som på sigt bliver uhensigtsmæssige - det kunne f.eks. være at lægge mere til brystet eller give mælk om natten - det at drikke kan letter trykket i ørerne, men det børn så kun være en tår vand. Det samme gælder en sut, - hvis man hele natten igennem er den person som stikker sutten i munden på barnet når den tabes, så vil barnet få for vane at vågne op fordi han mangler sutten - det er det, man kalder for vanebetinget afbrudt søvn - og det er uhensigtsmæssigt.

Så for at få jeres søde sovetryne tilbage skal I ind og vurdere, hvad det her handler om og så støtte ham i den udvikling han nok er igang med. Men i en balance, hvor han ikke får nye 'dumme' vaner med i købet:o)

Med hensyn til penicillin og mængde af dette, så kræver det en lægelig vurdering, her kan jeg desværre ikke hjælpe:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når man læser din brevkasse får man indtryk af at mødre har lettere ved at betro sig til dig via brevkassen, samt at du ligesom kan noget i forhold til at "ramme" plet i forhold til, hvad det er folk har behov for.

For mit vedkommende har dine svar kunne give mig noget andet og mere værdifuldt i forhold til min rolle som mor som mine egne sundhedsplejersker (jeg har haft en 4 - 5 stykker) ikke har kunne give mig.

Tak fra en taknemmelig mor


Annonce