Svar: Spiseproblemer - 10 mdr.
Kære C og J.
Min umiddelbare tanke omkring Lucas er, at han godt kan have ondt for tænder og derfor ikke have særlig stor lyst til mad, som skal tygges for meget. Børn i hans alder, får nogle gange rigtigt mange tænder på en gang og det kan godt genere dem en del.
Men derudover tænker jeg at I måske skulle forsøge med en gaffel. Det er helt normalt at han ikke mestrer at spise med ske - de fleste børn er 16 måneder inden de kan finde ud af dette. Men han vil godt kunne finde ud af en gaffel. I skal måske lige vise ham hvordan, men så lade ham prøve selv.
Derudover tænker jeg at I skal prøve at holde en lille pause med skemad generelt - altså ikke grød her de næste dage, men i stedet forsøge at give ham lidt det samme som I andre spiser. Hvad spiser I f.eks. til morgenmad?
Måske kunne I prøve med lidt havregrynsboller:
Opskrift på havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og ...
... bages ved 200 grader i ca 20 min.
Om aftenen skal han heller ikke have grød, men skal tilbydes det han ser I andre får. Han kan sagtens spise pasta og kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød/fisk), laks med spinat, kartoffelmos med millionbøf osv. osv.
Med hensyn til lejringsbetinget skævt kranie, så er dette rent kosmetisk og således ikke noget, der skader hjernens udvikling. I den retning kan I således tage det roligt, men det er klart at I synes det er uhensigtsmæssigt at han vokser op og er skæv i hovedet.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I kan fortsat forsøge at lejre ham, så han ikke ligger på den flade side og han må gerne ligge på siden. Derudover synes jeg I skal drøfte det med lægen og få en lægelig vurdering. Jeg kan jo ikke se hvor slemt det er, men jeg ved at man i meget svære tilfælde udstyrer børn med en speciel hjelm - det lyder dog ikke som om det er aktuelt hos jer, men lad lægen vurdere det.
Det er især de første 3 måneder at kranieformen tager facon efter hvordan barnet lejres. Det betyder ikke, at man ikke kan gøre noget efterfølgende, men det bliver sværere og sværere idet barnets kranie bliver hårdere i takt med at barnet bliver ældre. Hvor meget der kan gøres nu, må I derfor få lægen til at vurdere.
Rigtig meget held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Boel-prøve
Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.
Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...
Pudendusblokade ved fødsel
Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.
Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.
Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.
Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.
Så tusind tak for din hjælp!
Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder