Svar: Kan man blande jerndråberne i allomin?
Kære Pia
Mange spørgsmål om jern, men alle helt relevante spørgsmål:o)
Jernet fra modermælkserstatningen optages bedre i kroppen end jern, der gives som dråber som tilskud. Derfor er de 400ml modermælkserstatning nok til at dække din datters behov, selvom udregningen kan vise noget andet.
Men det betyder også at hvis hun ikke får mindst 400ml modermælkserstatning dagligt, så skal hun have de knap 9 mg jern dagligt og du kan ikke halvere jerntilskuddet. Det betyder at selvom din datter drikker 350 ml mme, så skal hun stadig have fuld mængde jern ved siden af.
Du bør ikke give jern sammen med mælk, da det hæmmer optagelsen af jernet i kroppen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler at man giver børn Glyciferdråber (6 om dagen), da disse er godkendt som lægemiddel. Hvis din datter således trives med disse, så er det jo godt:o)
Min erfaring siger mig dog, at rigtigt mange børn ikke bryder sig om smagen - for de smager af jern og nogle børn får direkte kvalme og kaster op - og så har det jo ingen gavn.
Der findes så andre muligheder, bl.a. laver firmaet Medic Team (som også laver laktulose) to typer jernprodukt til børn. Den ene er 'Jerndråber', som er smagsneutrale (8 om dagen) ...
... og det andet er den nye 'Babyfer' som er et smagsneutralt pulver i doseringsbreve. Sidstnævnte er godkendt af fødevarestyrelsen.
Der er ikke nogen af produkterne som i deres beskrivelse går for at være mindre stoppende end andet. Der kan dog godt være stor forskel på sammensætningen og derfor kan de godt virke forskelligt på børnenes maver og man må så prøve sig frem.
Man kunne måske forestille sig at babyfer givet opblandet i en spiseskefuld frugtmos, ville bliver optaget godt pga vitaminerne i mosen og jeg ved at nogen forældre synes at dette nye produkt virker mindre stoppende. Igen er der dog også forældre som oplever det modsatte og sådan vil det jo altid være:o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vær opmærksom på at manglende væskeindtag ofte er en kilde til forstoppelse - mange små børn drikker simpelthen for lidt, så sørg for at give din datter vand til og imellem måltiderne.
Derudover må hun jo gerne begynde at få mange flere fiberholdige fødevarer nu, hvor hun er 6 måneder. Det kunne være havregrød, øllebrød, flerkornsgrød. Og så meget mere grøntsagsmos og gerne med lidt kogt kød/fisk. Rodfrugter og kåltyper, porrer osv som smager af noget, det kan være rigtig godt for maven.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Mødregruppe
De fleste kommuner tilbyder nybagte mødre at komme i en mødregruppe, som oftest vil bestå af 5-8 mødre, som har barn i nogenlunde samme alder.
Sundhedsplejersken spørger, om man er interesseret i at være med i en mødregruppe og sender så invitationer ud til første gang, man mødes. Nogle gange mødes man første gang privat hos en af mødrene, andre gange mødes man i et lokale, som sundhedsplejersken bruger til formålet.
Det kan være en stor glæde at mødes med andre...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.
Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.
Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder