Annonce

Annonce

Svar: Søvn og utilfredshed


28. november 2006

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helle

Det lyder som om I har fået en meget tryghedssøgende lille pige og måske også en pige, som har brug for hjælp til at finde roen.

Med den alder jeres datter har nu, så oplever hun rummet hun er i på en anden måde end tidligere. Hun holder næsten hovedet selv og I vil se at hun bevidst drejer sit hoved, hvis den ene af jer sidder med hende og den anden går forbi. Hun følger altså med i verden omkring sig på en helt anden måde end tidligere og derfor får hun også flere stimuli.

Mange børn har brug for hjælp til at lukke stimuli ude og det gør man bedst ved at svøbe barnet. Når barnet ligger svøbt, så minder det lidt om livet i livmoderen - hver gang barnet sparkede og strakte sine arme, så stødte det ind i noget - der var noget som på den måde holdt samme om det. Dette skal I skabe ved at svøbe jeres pige.

Når I sidder med hende på skødet og vugger hende - så er det også en oplagt mulighed for hende at tro at I søger kontakt. Hun har en perfekt længde fra jeres ansigt - hendes syn er bedst i den afstand - og derfor vil hun hellere ligge og kigge på jer og måske verden omkring jer, end lukke øjnene og sove.

Når hun puttes i barnevognen under kalechen, så bliver der skabt en hule - igen lidt ligesom i livmoderen og det forhindrer hende i at kigge ud på verden omkring. Prøv derfor om aftenen også at putte hende i lift under kaleche, svøbt og evt. svinge hende lidt frem og tilbage i liften.

En god måde at bære hende på er ved at have hende liggende på jeres underarm - hendes mave mod jeres underarm, så hendes ansigt kigger ned mod gulvet. Så indbyder I ikke til kontakt og hun kan kigge på gulvet, hvis hun vil eller lukke sine ...


Annonce

... øjne. Det virker bedst, hvis man går lidt rundt.

Derudover skal I være opmærksomme på at hun har en alder, hvor børn ofte begynder at være lidt mere sultne og I skal derfor overveje om I skal til at give hende lidt mere mad. Det kunne både være lidt ekstra af gangen, det kunne også være en flaske ekstra.

Så svøbe hende, give hende en flaske og når I lægger hende fra jer, skal det være inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver flyttet. Det er synd for hende, hvis hun sover godt og idet hun så lægges ned, så oplever hun et skift og bliver forskrækket fordi hun pludselig er lagt et helt andet sted. Det er utrygt. Det er derfor vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra jer, når I fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når I kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra favn ned i egen seng. Hun er stadig svøbt og hun har sin sut eller en sutteklud. Stå lidt ved hende, hold hænderne roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser. Eller vug hende lidt i liften.

Der findes efterhånden mange gode bøger som kunne være rare for jer at læse. Bl.a. "Svøb dit barn", "Sov godt", "60 vidunderlige uger". Det kunne måske være julegaveønsker i år.

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex

Amning og medicin

Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.

Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce