Annonce

Annonce

Svar: Gylp - skal jeg give gul Allomin?


12. november 2006

Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære forvirrede 2. gangs mor

Jeg kan godt forstå at du er forvirret og det kan da ikke passe at du ikke kan få nogen til at se på din datter? Hvad med egen læge. Jeg synes det lyder helt relevant at diskutere problemstillingen med lægen.

Du fortæller at din mand som spæd blev opereret for en mavemunds-forsnævring. Du fortæller også at jeres ældste datter havde gylpeproblemer og så fortæller du mig at din lille datter her gylper så voldsomt at du er i tvivl om, hvorvidt det er acceptabelt eller ej. Den vurdering synes jeg ikke du skal stå med selv - det synes jeg bestemt lægen skal tale med dig om.

Det er sådan at nogle børn gylper meget. Det kan der være mange forskellige årsager til og det er bestemt ikke altid at man kan gøre noget ved det. Nogle gange kan man dog godt og i nogle tilfælde vil man f.eks. gå ind og forsøge at behandle det medicinsk. Det har effekt på nogen børn, men ikke på alle. Andre gange vil man (som hos din mand) vælge at operere - det kommer dog an på om barnet trives med sin gylpen, eller f.eks. ikke tager nok på i vægt.

Nogle gange kan man også med god virkning bruge speciel modermælkserstatning. Det anbefales ikke længere at bruge johannesbrødkernemel, i stedet anbefales at man forsøger med den specielle erstatning fra apoteket som hedder enfamil. Og det synes jeg bestemt er et forsøg værd hos jer. Jeg synes ikke du skal prøve med gul allomin eller andre alternativer. Enfamil er en speciel erstatning som anbefales kun til børn som gylper/har reflux. Derfor er det den du skal bruge.

Da din datter i forvejen får ...


Annonce

... flere forskellige erstatninger, så må du se hvordan du kan ændre det uden at det går for meget ud over hendes mave. Man kan overveje om det ville være bedre for hende kun at få en slags erstatning f.eks. enfamil og så gav hende lidt laktulose ved siden af for at holde maven igang. I den syrnede allomin er jo citronsyre, som måske godt kan være lidt hårdt for hendes mave, når hun gylper så meget?

Normalt ville jeg anbefale at du dag 1 gav 1/3 enfamil, 2/3 normal erstatning. Dag 2 gav 2/3 enfamil og 1/3 normal erstatning og dag 3 gav fuld enfamil. Kan du mon passe dette ind i forhold til, hvordan du gør nu?

Det er korrekt at man normalt ikke gør noget, hvis barnet tager på. Men det kræver naturligvis at man "holder øje" og derfor synes jeg det er helt relevant at du taler med lægen omkring det.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er en rigtig god idé at holde hende lidt eleveret, det er på samme måde en god idé at hendes madras/seng er lidt eleveret i hovedenden. Det er korrekt at du ikke skal side længe og vente på en bøvs. Hvis hun ikke har bøvset inden for 5-7 minutter, og bare sover, så læg hende fra dig og hun vil ganske givet vågne lidt op, smaske lidt, virke urolig efter 40 minutter - tag hende op og lad hende bøvse/gylpe.

Hvis hun vejer ca 5 kg, så vil hendes mælkebehov være ca 800ml og det kommer hun jo ikke op på. Igen synes jeg du skal tale med lægen. Både for at få en vurdering, men også for at få en accept af og forhåbentlig blive beroliget i at det du gør er okay:o)

Håber meget at ovenstående hjælper dig lidt videre. Skriv gerne og fortæl mig hvordan det går:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dine hurtige svar, dine tanker og gode råd hjælper mig meget!

Knus fra mig


Annonce