Annonce

Annonce

Svar: Maveproblemer og sover derfor ikke


23. oktober 2006

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Jeg kan godt forstå at det er hårdt, når din lille pige er vågen det meste af aftenen - det er mange timer at være på, når man ikke er mere end 8 uger gammel.

Min første tanke er at du må forsøge at fylde lidt mere mad på hende i løbet af dagtimerne, så det ikke er om aftenen at hun ligger ved brystet hele tiden, men ligesom får det fordelt lidt ud over dagen. Samtidig kan det at die hyppigt også være et udtryk for at hun ønsker mælkemængden sat op, og det for kan det være en rigtig god idé at du forsøge at få hende til at die hyppigere - også i løbet af dagen. Din mælkemængde vil så sandsynligvis øges i løbet af 1½-2 døgn.

Du skal også overveje om hendes maveuro kan hænge sammen med at hun dier kortvarigt - lidt fra hver side. Hvis hun får lidt fra den ene side og lidt fra den anden side, så får hun måske lidt for meget af den mere vandholdige mælk og det kan godt give mere uro i maven. Prøv derfor at lade hende die så længe som muligt fra en side, før du tilbyder den anden side.
Prøv f.eks. at tilbyde den ene side - lad hende die 25-30 (kun vejledning, man bør ikke sætte tid på amning) minutter der, skift hende og tilbyd den modsatte side. Næste gang du ammer, så starter du der, hvor hun stoppede sidst og kører samme rutine. Die - skifting - die modsatte side. På den måde får du også stimuleret begge bryster ved hver amning.

Det er naturligt at hun dier hyppigt om aftenen, da det er en måde at fylde sig op til natten på. Men nogle gange kan det måske også være et tryghedsbehov, eller bare et suttebehov, hvor der ikke er behov for mælk. Her kan du også prøve at lære hende at tage en sut. Lad hende ligge hos far, da han ikke lugter af mælk og derfor vil hun måske bedre kunne finde roen hos ham.

Hvis hun er rigtig ...


Annonce

... godt i trivsel og tager fint på, så kan du også forsøge med lidt kogt vand med sukker. Ganske lidt, men sukker virker smertestillende og det kogte vand skal tarmene ikke arbejde helt så meget med at nedbryde, så det kan også give lidt ro, hvis hun er meget ked af det. Hun skal dog ikke have for meget kogt vand - for der er ingen næring, så måske 25 ml.

Så er det også en rigtig god idé at svøbe hende, så hun føler sig pakket og tryg. Og det er også en rigtig god idé at I ikke forsøger med alverdens ting for at få hende rolig.

Når man er 8 uger gammel, så får man rigtig mange stimuli og har svært ved selv at lukke lyde ude. Det er derfor vigtigt at man som forældre prøver at skærme barnet. At hjælpe det med at holde stimuli ude.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I frustrationen over at barnet græder, så prøver man ofte 117 forskellige ting, op til mor, over til far, brystet, skiftes, ned at ligge, prøve med en rangle, op til mor igen osv. Naturligvis i den bedste mening, men det eneste man gør er at tilføre endnu flere stimuli. Derfor er det en god idé at man i stedet prøver at gøre ganske få ting og så forsøger at skabe et lille ritual omkring barnet.

Det kan være bryst, skiftning, bryst, ligge i liften - vugge blidt, gå ind i afsides lokale, putte med sut/sutteklud. Stille og rolige ting og gøre det samme aften efter aften, så jeres lille pige stille og roligt finder tryghed ved det. Når noget bliver genkendeligt, bliver det også mere trygt.

Nogle forældre har glæde af zoneterapi, andre oplever ikke effekt af dette. Og med hensyn til om det er usædvanligt at hun sover hele natten - så tror jeg det hænger sammen med at hun er vågen og grædende om aftenen - hun falder jo helt omkuld af træthed - så det er forståeligt nok:o)

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kostfibre og børn

Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.

Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce