Annonce

Annonce

Svar: Spørgsmål vedr. vores datters kost


4. oktober 2006

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære C & C

Nu hvor jeres datter er 7 mdr gammel er det rigtig vigtigt at maden begynder at tage udgangspunkt i jeres mad, så min første tanke er: Hvad spiser I? Hun skal nemlig spise det I andre spiser og hun skal have mad, som smager af noget.

Hvis I f.eks. får frikadeller (kød/fisk), så kan hun sagtens spise lidt af det inderste af en frikadelle. Hvis I får lidt ris med lidt sovs, så kan hun også få dette, hvis I laver en gang millionbøf hvor kødet ikke er stegt hårdt på panden, men mere har kogt med lidt løg og krydderier i en brun sovs - så kan hun også få det. I det hele taget gælder det om at tilbyde hende mere af det I får og hun må gerne få mad som smager af noget.

Ofte er rodfrugter rigtigt godt, da de har en kraftig smag. Idéer til grøntsager kan være: Forskellig slags kål - savoykål, grønkål, rosenkål mv., ærter, majs, grønne bønner, porrer, tomat uden skræl, avokado, squash, selleri, spinat, persillerod, pastinak osv.

Hun må få alle grøntsager og det du skal medtænke i forhold til dette er at der i spinat, selleri, fennikel og rødbede er nitrat. Det betyder at netop disse 4 grøntsager ikke bør udgøre mere end 1/10 af retten eller gives hver 14 dag. Det skal ikke afholde dig fra at bruge dem engang imellem, netop fordi det smager og det vil hun sikkert kunne lide.

Hvis I spiser kylling, laks, torsk osv. lavet i ovn, så kan hun også sagtens få lidt af dette. I kan også bruge lidt tun, makrel, rogn osv. det er okay og det kan være lettere at få fisk i grøntsagsmosen på den ...


Annonce

... måde.

I behøver ikke længere være så forsigtige, I skal derimod udnytte at hun viser interesse for jeres mad og er nysgerrig. Det er super godt. Så hun behøver ikke længere få det samme i flere dage, med mindre det er vigtigt for at få hende igang. Det er en vurdering I må tage.

Hun må gerne få lidt sovs til sin mad, det kan være smørsovs, men det kan også være sovs lavet på tomat eller sødmælk/fløde. Det giver smag og så hjælper det med til at maden glider lettere ned. Kartoffel eller gulerodsmos med kogt kødbolle er for kedeligt nu, der skal meget mere smag til:o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du må også gerne krydre maden lidt med de almindelige tørrede krydderier som timian, oregano, karry osv. Igen for at give lidt smag.

I princippet må hun godt få lidt A38 eller tykmælk, men det er i meget små mængder. Hun skal være 9 mdr gammel før komælksprodukter må udgøre en større del af hendes indtag og umiddelbart tænker jeg at I skal bruge hendes ration af sødmælk ved at tilbyde hende det gennem jeres mad (f.eks. sovs) og så måske lidt kold mælk af en kop en imellem, så hun lærer sig at drikke kold mælk.

Brødskorper er en god idé. Hvis I har en rigtig god endeskorpe fra et godt bagerbrød, kan det gives. I kan også bruge rigtige skorper som man køber ala tvebakker og så er det et gammelt husmoderråd at skære et mørkt rugbrød op i nogle "stammer" som man så rister i ovnen, så de bliver hårde i kanten. Det brugte man meget på Fyn, da jeg var barn:o)

Håber jeg kom det hele igennem og rigtig meget held og lykke med al den nye mad:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce