Annonce

Annonce

Svar: Præmatur baby og flaskespisning


4. oktober 2006

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sara

Tillykke med dine piger og tak for dit brev, jeg er meget glad for at du skriver til mig. Det gør mig oprigtigt ondt at høre, at du oplever ikke at få nogen forståelse fra sundhedsplejerske og læge og jeg kan godt forstå du er frustreret - det ville enhver mor være:o)

Der er flere ting som gør sig gældende i forhold til jeres situation og din lille pige. For det første så er det jo ofte sådan at børn som fødes for tidligt, allerede meget hurtigt efter fødslen tilbydes mad. De er ikke ret gamle før de får en sonde, hvilket er nødvendigt for at sikre deres overlevelse. De får oftest mad hver 2 time og de rent ud sagt "proppes med mad". Det betyder bl.a. at disse børn ofte har rigtigt svært ved at fornemme, hvornår de egentlig er sultne og mætte. Det at din ene datter reagerer som hun gør, kan altså sagtens hænge sammen med at hun er for tidlig født og det behøver slet ikke at handle om at hun har en kromosomfejl.

Dertil kommer at børn jo også har en vis evne til at tilpasse sig og "lade sig nøjes". Hvis man spiser mindre og hyppige portioner, så vender maven/kroppen sig til det, og så forventer barnet et eller andet sted ikke at få mere mad - så bliver det netop, som du skriver, til slatspiseri - og det har barnet det fint med (men ikke mor:o)) og for barnet er det også uhensigtsmæssigt i længden.

Jeg er slet ikke enig i at din datter kun skal have mad hver 8 time - det svarer til at hun får en flaske 3 gange dagligt. Det synes jeg ikke lyder rimeligt i forhold til at hun skal have dækket sit energibehov og samtidig lære at spise. Min umiddelbare tanke er at hun gerne skulle have mindst 5 flasker og faktisk gerne 6 flasker dagligt. Det svarer til hver 4 time.

Derudover så tænker jeg at din datter begynder at have lidt vægring mod det ...


Annonce

... at få flaske - hun er træt af flasken og derfor tager hun hellere imod den, når hun sover, end når hun er vågen. Når hun er sover, så gider hun ikke kæmpe imod, men tager så bare, hvad du giver hende. Hvilket jo sådan set er godt nok - hun skal jo have noget.

Men jeg tænker faktisk at du skal til at give noget skemad og jeg synes du skal begynde med det samme. Din datter skal have noget mad, som interesserer hende og som ligger tungere i maven. Efter skemad kan hun så suppleres op med en flaske. Min tanke er at hun forhåbentlig vil tage samme mængde på flasken, men stille og roligt vil skemaden så sammen med mælken komme til at fylde mere i maven.

Det at hendes mave på den måde begynder at vende sig til at rumme større mængde mad, vil på sigt være med til at give hende fornemmelse for, hvad det vil sige at være mæt og være sulten.

Du må naturligvis starte med skemaden, som du synes passer til jeres familie. Men hvis jeg må foreslå noget, så synes jeg du skulle starte med en risgrød. Giv hende 5 tsk 1 gang daligt og øg hende stille og roligt til ½ dl. Hvis hun tager fint imod skeen, så går du forholdsvis hurtigt frem. Hold øje med at maven fungerer, giv hende evt. lidt frugtmos (pære/æblemos) på grøden.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når hun kan spise mellem ½-1 dl grød, så begynder du at give hende 2 gange dagligt. Gerne grød til det ene måltid og grøntsagsmos til det næste måltid. Hver portion grød/mos efterfølger du med flaske.

Når hun spiser mellem 1-2 dl grød/mos, så øger du hende til 3 måltider dagligt og hele tiden efterfølge et skemåltid med flaske, så maven vender sig til en større mængde.

Forhåbentlig vil det at hun begynder at spise andet mad give hende lyst til at spise mere generelt.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Amning og sex

Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.

Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.

Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...

Læs mere i Babylex

Sko

Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.

Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce