Annonce

Annonce

Svar: Mad, mælk og motorik 9 mdr.


29. september 2006

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Cecilie

Jeg kan se ud af dit brev, at du gør dig rigtig mange gode overvejelser omkring, hvordan du skal få din dreng til at øve sit pincetgreb. Min umiddelbare tanke er dog, at du skal give ham mere af jeres mad og så lade ham spise det han kan med fingrene og ellers så skal du lade ham spise med en gaffel.

Med hensyn til mælkebehov, så vil han fortsat skulle have min 400ml mme dagligt for at få dækket sit jernbehov. Han får ca 500ml på flaske og måske du skulle prøve at fjerne den ene flaske og så i stedet give ham mælk på anden vis. Det kunne være af en kop (så han også lærer at drikke kold mælk), på grøden, som en portion tykmælk eller lignende. Det er vigtigt at han sammenlagt ikke får mere end ca 500ml mælk dagligt, da der også skal være plads til den øvrige mad og for meget mælk kan fjerne appetitten og dermed lysten til at spise.

Du skriver at du giver ham toastbrød og at du har lidt vand på tallerkenen først - nu ved jeg ikke hvor stor mulighed du har for at få brød, hvor du bor, men umiddelbart tænker jeg, at grunden til at din dreng har svært ved at synke brødet må skyldes at det klæber sig fast inde i munden på ham. Jeg synes derfor du skal begynde at servere meget fastere brødtyper og vandet skal ikke være på tallerkenen, men gives af en kop:o) Så tygger han og skyller efter med vand.

Selvom han ikke har mange tænder, så kan han sagtens tygge. Det er ikke noget problem, da gummerne er meget hårde. Du skal gå ud fra at han kan spise familiemad, dvs. frikadeller (kød/fisk), kødsovs, kødboller (boller i karry), millionbøf, kødsovs osv. alle de almindelige retter med hakket kød. Naturligvis skåret i terner, men ikke blendet.

Han kan også sagtens spise ris og pastaskruer. Du kan koge det lidt ekstra mørt, men det skal ikke blendes og du kan evt. nøjes med at skære ...


Annonce

... pastaskruerne over i halve.

Du skriver: "Jeg kan godt få ham til at spise stykker af brød og banan, hvis han selv tager det, eller jeg giver ham det med fingrene, men det er som om, at han forventer, at alt der bliver serveret med ske er fintpureret". Det tror jeg du har fuldstændig ret i og derfor skal han heller ikke have for meget skemad, men netop spise med en gaffel eller med sine fingre.

Du kan evt. selv bage brød, hvis det er svært at finde godt brød, hvor I bor. Giv ham mad som smager af noget. Hvis han har det bedste med mosede grøntsager, så giv ham det, men igen så med kød i tern ved siden af og lad ham spise med både gaffel og fingre. Grøntsager kan også gives godt kogte evt. med lidt smørsovs eller anden sovs over.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skriver at han ser ud som om han er ved at dø, hvis han får mad som ikke har været igennem en tesi - men han får det vel ikke galt i halsen? Så det lyder som om det er et spørgsmål om tilvænning mere end at han ikke kan kapere det.
Med hensyn til at kravle, så tænker jeg om I har glatte gulve? I givet fald kan det nemlig være en god idé at sy et par ruskindslapper på et par at hans bukser - et par ruskindslapper på bukseknæene hjælper ham til at stå bedre fast på knæene og holde benene inde under sig. Eller er det rigtig som du gør, hjælper ham op på alle fire og hjælp ham så med at rokke frem og tilbage. Det er fra rokkende stilling at han lærer at kravle.

Med hensyn til tandbørstning, så er det godt at bruge en lille smule tandpasta, men det skal være meget lidt - svarende til barnets lillefingernegl. Du behøver ikke købe en speciel tandpasta til børn, du kan godt bruge lidt af det til voksne. Det kommer dog lidt an på flourindholdet og så smagen. Nogle gange er voksentandpasta for stærk for børn.

Håber jeg kom igennem det hele. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Bæresele

En bæresele giver barn og forældre mulighed for at være tæt sammen, hvilket er ideelt især de første måneder, hvor barnet har brug for tæt kontakt og man også gerne vil have hænderne fri til at lave praktiske ting en gang imellem.

I starten bruges selen kun kortvarigt. Et barn har brug for afveksling, nogle gange vil det have ro og være i fred, andre gange har det behov for varme og nær kropskontakt.

Indtil barnet kan holde hovedet selv, er det vigtigt, at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce