Annonce

Annonce

Svar: Mad og vægt 8 måneder


25. september 2006

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Carolines mor

Det lyder bestemt som om du har en rigtig dejlig pige, som bare stortrives og udvikler sig rigtig fint. Hendes vægt er der ikke noget i vejen med:o)

Du har bestemt ret i at det vil være rigtig godt, hvis hun begyndte at spise fastere mad og det synes jeg et eller andet sted også du skal tilbyde hende. Men samtidig tænker jeg også at der er en sammenhæng imellem hendes lyst til mad - eller sultfornemmelse, og det at hun bliver ammet så meget som hun gør.

Det lyder som om du har rigtig meget mælk og jeg tænker at din datter får meget mere mælk hos dig end hun reelt har brug for. Jeg vil derfor anbefale dig at du prøve at trappe amningerne ned i håb om at hun så bliver lidt mere sulten og derfor begynder at tage imod den lidt grovere føde.

At spise den noget mere linde mad er betydeligt nemmere og hvis man ikke er så sulten, så er det dejligt bare at åbne munden, tage imod og synke. Men nu må hun meget gerne begynde at tygge og netop fordi hun er ammet så meget, så burde hun have en fantastisk god kæbemuskulatur, så det at tygge maden burde ikke være noget problem:o)

Jeg synes du skal starte med de grovere grødtyper, som havregrød, flerkornsgrød og øllebrød. Derudover skal hun have kød og fisk i sin grøntsagsmos og hun må også meget gerne få ris og pasta. Hun skal i princippet have det samme som I andre spiser, så hvis I får pasta med kødsovs, så får hun også det, hvis I får boller i karry, så får hun det og får I kartoffelmos og millionbøf, så er det det hun får. Disse 3 rette kan hun godt spise.

Du kan gøre det at du i begyndelsen moser det, så hun mere eller mindre skal vende sig til smagen. Men ret hurtigt skal hun have made ...


Annonce

... der kun er moset med en gaffel og stille og roligt skal maden serveres i små stykker. Det kommer i løbet af 1-2 måneder.

Du kan ikke forvente at hun vil kunne spise al sin mad i stykker, men hun skal øve sig til hvert måltid. Det vil således være godt, at du starter med at give hende lidt rugbrød til frokost efterfulgt af grøntsagsmos. I takt med at hun bliver bedre og bedre til at tygge og spiser mere rugbrød, udskiftes grøntsagsmosen så med grøntsager i stykker.

Til aften det samme - meget mere af jeres mad, i begyndelsen serveret så hun kan kapere det, men stille og roligt i stykker som kræver at hun tygger.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil være rigtig godt, hvis du kunne skære amningerne ned til 3 gange dagligt. F.eks. morgen, eftermiddag og aften. Det vil være rigtig godt, hvis du kunne undgå at amme hende før hun får mad.

En plan for dagen kunne se således ud:
7.00-7.30: Vågner, ammes
8.00-8.30: morgenmad - havregrød, øllebrød, flerkornsgrød med mælk, evt. med frugtmos og vand af kop
9.30: formiddagslur - forsøge at undgå amningen inden, evt. tilbyde lidt lun mælk på kop eller vand
11.30-12.00: frokost - rugbrødshapsere og grønsagsmos, evt frugt, agurk, brød, i hånden samt vand af kop
14-14.30: Evt. ammes, så eftermiddagslur
16.30: Evt. ½ bolle med smør, ost, frugt (frugtmos med mælk), evt. lidt tykmælk eller A38
18.00: aftensmad - Det samme som I spiser, vand eller lidt mælk af kop
18.30-19.00: Evt. bad
19-19.30: "godnat" ammes og i seng
Nat: vand, hvis hun nu skulle finde på at vågne

Med hensyn til tandbørstning så er det godt at gøre dette to gange dagligt og du må gerne bruge en lille smule tandpasta. En mængde der svarer til hendes lillefingernegl.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Tænder

Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.

De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.

Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce