Svar: Mad og vægt 8 måneder
Kære Carolines mor
Det lyder bestemt som om du har en rigtig dejlig pige, som bare stortrives og udvikler sig rigtig fint. Hendes vægt er der ikke noget i vejen med:o)
Du har bestemt ret i at det vil være rigtig godt, hvis hun begyndte at spise fastere mad og det synes jeg et eller andet sted også du skal tilbyde hende. Men samtidig tænker jeg også at der er en sammenhæng imellem hendes lyst til mad - eller sultfornemmelse, og det at hun bliver ammet så meget som hun gør.
Det lyder som om du har rigtig meget mælk og jeg tænker at din datter får meget mere mælk hos dig end hun reelt har brug for. Jeg vil derfor anbefale dig at du prøve at trappe amningerne ned i håb om at hun så bliver lidt mere sulten og derfor begynder at tage imod den lidt grovere føde.
At spise den noget mere linde mad er betydeligt nemmere og hvis man ikke er så sulten, så er det dejligt bare at åbne munden, tage imod og synke. Men nu må hun meget gerne begynde at tygge og netop fordi hun er ammet så meget, så burde hun have en fantastisk god kæbemuskulatur, så det at tygge maden burde ikke være noget problem:o)
Jeg synes du skal starte med de grovere grødtyper, som havregrød, flerkornsgrød og øllebrød. Derudover skal hun have kød og fisk i sin grøntsagsmos og hun må også meget gerne få ris og pasta. Hun skal i princippet have det samme som I andre spiser, så hvis I får pasta med kødsovs, så får hun også det, hvis I får boller i karry, så får hun det og får I kartoffelmos og millionbøf, så er det det hun får. Disse 3 rette kan hun godt spise.
Du kan gøre det at du i begyndelsen moser det, så hun mere eller mindre skal vende sig til smagen. Men ret hurtigt skal hun have made ...
... der kun er moset med en gaffel og stille og roligt skal maden serveres i små stykker. Det kommer i løbet af 1-2 måneder.
Du kan ikke forvente at hun vil kunne spise al sin mad i stykker, men hun skal øve sig til hvert måltid. Det vil således være godt, at du starter med at give hende lidt rugbrød til frokost efterfulgt af grøntsagsmos. I takt med at hun bliver bedre og bedre til at tygge og spiser mere rugbrød, udskiftes grøntsagsmosen så med grøntsager i stykker.
Til aften det samme - meget mere af jeres mad, i begyndelsen serveret så hun kan kapere det, men stille og roligt i stykker som kræver at hun tygger.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det vil være rigtig godt, hvis du kunne skære amningerne ned til 3 gange dagligt. F.eks. morgen, eftermiddag og aften. Det vil være rigtig godt, hvis du kunne undgå at amme hende før hun får mad.
En plan for dagen kunne se således ud:
7.00-7.30: Vågner, ammes
8.00-8.30: morgenmad - havregrød, øllebrød, flerkornsgrød med mælk, evt. med frugtmos og vand af kop
9.30: formiddagslur - forsøge at undgå amningen inden, evt. tilbyde lidt lun mælk på kop eller vand
11.30-12.00: frokost - rugbrødshapsere og grønsagsmos, evt frugt, agurk, brød, i hånden samt vand af kop
14-14.30: Evt. ammes, så eftermiddagslur
16.30: Evt. ½ bolle med smør, ost, frugt (frugtmos med mælk), evt. lidt tykmælk eller A38
18.00: aftensmad - Det samme som I spiser, vand eller lidt mælk af kop
18.30-19.00: Evt. bad
19-19.30: "godnat" ammes og i seng
Nat: vand, hvis hun nu skulle finde på at vågne
Med hensyn til tandbørstning så er det godt at gøre dette to gange dagligt og du må gerne bruge en lille smule tandpasta. En mængde der svarer til hendes lillefingernegl.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test
NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.
NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.