Annonce

Annonce

Svar: 7 mdr. kost og søvn


21. september 2006

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære søvnige forældre

Det er rigtig fint at holde amningen om natten på et minimum, men samtidig hænger jeres datters lyst til mælk om natten, nok også sammen med hendes sparsomme indtag af mad og mælk om dagen.

Jeg tror derfor at vejen frem for en bedre søvn for jer alle, er ved at få mere mad i hende i løbet af dagen. Spørgsmålet er så, hvordan I får "gjort spisesituationen hyggeligere og mængden mere sufficient", som I så fint selv spørger. Det virker jo som om I selv er fuldstændig klar over, 'hvor hunden ligger begravet'.

Det lyder bestemt som om I har en datter med krudt i numsen, måske en af de mere kropsligt intelligente (prøv at se det svar som hører til spørgsmålet "Opdragelse 7½ mdr"). Jeg tror det er meget vigtigt at I prøver at give jeres datter mad, som virker appellerende både i farvevalg, udseende og konsistens. Hun har sandsynligvis rigtig meget brug for at maden er interessant og gerne så meget at hun vil blive siddende.

Tænk i farver, når I laver en tallerken til hende. Prøv at lade være med at røre alting sammen til en kedelig ensfarvet masse, prøv at lave lidt grøntsagsmos i forskellige farver: orange gulerødder, grønne ærter, rød peberfrugt og tomat, gule majs. Jeg ved godt at det er lidt besværligt, men jeg tror det er vigtigt at appellerer til hendes synsindtryk.

Server derudover så meget forskellig familiemad som muligt. Da hun er så aktiv og følger så meget med som hun gør, så tænker jeg at det er vigtigt for hende at spise det samme, som hun ser I gør. Prøv derfor så vidt muligt at give hende det samme. Der er naturligvis visse ting hun ikke mestrer at spise endnu ...


Annonce

... pga hendes alder, så må I mose det, men igen forsøge at servere tingene lidt adskilt, så hun kan se og få lyst.

Det er jo sådan set lige gyldigt om der glider flere ærter ned den ene dag, hvis det så er majs den næste. Det vigtigste lige nu er at hun finder det interessant at spise mere end ½ dl. af gangen. Ved siden af mosen, som I må hjælpe hende med, skal hun også have lov til at spise selv.

Jeg synes også det er en god idé at gøre det til en vane at man sidder ved bordet, når man spiser. Det gælder uanset om man spiser mellemmåltider eller hovedmåltider. Men det er jo mit syn på opdragelse og det er jo slet ikke sikkert at I har det sådan og det er jeres valg. Hvis I trives med at jeres datter sidder ved bordet til hovedmåltider og tilbydes mellemmåltider, hvor hun nu er, så er det helt fint med mig.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Start et måltid med det I hjælper med, så får hun noget og interessen er holdt fanget så længe. Når hun mister interessen for dette, så I stedet for at sætte hende ned, så giv hende mad i stykker som hun selv spiser. På den måde kan I forhåbentlig få hende til at blive siddende længere end 5 minutter.

Begynd allerede 1 time før sengetid at geare lidt ned. Det kan være med et bad, lidt massage (en god kropslig måde at være sammen på). Lidt stille musik virker godt på nogle børn - at spille den samme melodi igen og igen. Dæmpet belysning er også et tegn til at dagen slutter (heldigvis bliver dagene kortere nu :)) Til aftensmad kan hun få det samme som jer, grøntsagsmos, kød/fisk og afslut så f.eks. med en skål frugtmos med mælk.

Håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex

Køkkenhygiejne

Når man laver mad til småbørn er god køkkenhygiejne særligt vigtig. Små børns forsvar overfor bakterier er mindre end voksnes, og derfor får børn lettere ondt i maven eller får en maveinfektion.

- Undgå at sprede bakterier mellem madvarer. Hold f.eks. rå grøntsager adskilt fra råt kød, så der ikke kommer jordbakterier på kødet, og så der ikke kommer bakterier fra kødet på grøntsagerne.

- Hold også rå madvarer adskilt fra mad, der er klar til at blive spist. Det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce