Svar: Opdragelse 7½ mdr
Kære Krudtuglens mor
Børn er forskellige og jeg ved at det har du hørt til bevidstløshed, men sådan er det. Forældre er også forskellige og måden vi er sammen med vores børn på er forskellig. Derfor nytter det ikke noget at sammenligne med de andre i mødregruppe. Din datter er nysgerrig, undersøgende, udforskende og næsten ved at kravle - måske er hun lidt forud for de andre børn - så oplever de det måske om en måned.
Kender du Howard Gardner, som er amerikansk psykolog? Han har beskrevet 7 intelligenser, som handler om måden vi bl.a. tilegner os viden på. Han taler om: 1. Den logisk matematiske intelligens. 2. Den sproglige intelligens. 3. Den musikalske intelligens. 4. Den rumligt visuelle intelligens. 5. Den kropslige intelligens. 6. Den personlige intelligens og 7. Den sociale intelligens.
Hvis man f.eks. hører til de musikalsk intelligente, så holder man naturligt af musik og rytme. Man har f.eks. rytmesans, man er en god danser, man fascineres af lyde og bemærker fuglesang og andre lyde m.m.
Hvis man f.eks. er kropsligt intelligent, så skal man helst røre ved ting, afprøve ting. Man finder løsninger ved at prøve sig frem, man har svært ved at sidde stille og man er i det hele taget livlig.
Man kan godt indeholde flere intelligenser, hvor noget kan være mere dominerende end andet. Det er ret interessant og hvis man sætter noget af hans teori over på børn, så får man nogle gange en større forståelse for, ...
... hvorfor nogle børn har "krudt i numsen" og er nogle værre pilfingre og hvorfor andre børn er mere stillesiddende og undersøgende, vurderende.
Du kender det jo godt. Nogle børn pilker rundt, åbner alle skuffer, hiver legetøj ud osv. Andre børn sidder ganske stille, tager et enkelt stykke legetøj, vender det, drejer det, åbner og lukker det osv.
Så for at komme til dit spørgsmål så Ja! Det er normalt at være nysgerrig og undersøgende, når man er 8 mdr gammel og et eller andet sted, så må du prøve at sige at sådan er hun og så, som du siger, undersøge verden samme med hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Men når det er sagt, så er der jo også ting, som skal laves ind imellem og her må du så enten prøve at tage hende med. Lad hende sidde i nærheden, når du hænger vasketøj op, lad hende få en klemme at undersøge, lad hende mærke en våd og kold klud osv. Når du laver mad, så lad hende sidde i nærheden, giv hende et stykke bagepapir at sidde med, en gryde og en ske, lad hende smagen lidt af maden efterhånden som du tilbereder den.
Og til sidst, så sker der ikke noget ved at hun nogle gange bliver frustreret og irriteret. Ofte sker det netop i den alder, hvor hun gerne vil kravle, følge med dig - hun vil så gerne men hun mestrer det ikke. Hvis hun nogle gange får lov til at blive lidt gal, så kan temperamentet gøre at hun får sig det lært, det kan være det sidste skub.
Håber du synes om mit svar:o) Rigtig meget held og lykke med din dejlige datter.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Angst hos børn
Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.
Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.