Annonce

Annonce

Svar: Mad til 4½ måned pige


20. september 2006

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej Gitte

Det lyder som en god idé at tilbyde din datter skemad 2 gange dagligt, da hun er så glad for det. Det vil være rigtig godt, hvis det ene måltid ligger om formiddagen eller til frokost og det andet måltid ligger om eftermiddagen eller om aftenen. Og det vil være rigtig godt, hvis det ene måltid er grød og det andet grøntsagsmos.

Det er fortsat vigtigt at hun spiser mindre mængde skemad og også får sin mme. Du kan give hende mme på f.eks. grøden, eller lade hende drikke det af en kop. Men det kunne også være en god idé at førsøge at tilbyde en flaske, når hun vågner og så f.eks. 1 times tid efter forsøge med lidt skemad. Sammen med skemaden kan hun så igen få mme, eller måske lidt vand. Hvis hun har fået en flaske inden, så sikrer du dig bedre at hendes mælkeindtag fortsat er som det skal være. Jeg synes hun er for lille til at maden må udgøre for stor en del.

Det er normalt, at der går lidt længere imellem afføringerne, når barnet begynder at få skemad. Det du skal lægge mærke til er, om hendes mave bliver meget hård og om hun virker generet af at skulle af med det - om hun f.eks. græder. I givet fald bør du give hende laktulose.

Grøntsagsmos af de lidt mildere grøntsager er gode at starte med. Det kan være kartoffel, blomkål, gulerod, broccoli, squash, avokado, majs, ærter og lignende. I takt med at hun bliver ældre og nærmer sig de 6 måneder, må du meget gerne begynde med flere grøntsager og gerne forskellige rodfrugter, porrer og lignende med god og kraftig smag.

Det er en rigtig god idé som udgangspunkt at bruge lidt af de grøntsager I andre spiser, idet din datter jo netop skal vende sig til jeres mad.

I overgangsperioden kan det være en fordel at lave lidt større portioner og så fryse maden ned i portioner, der passer til et måltid. Du har fuldstændig ret i at dette gælder grøntsags- og frugtmos. Grød bliver mærkelig klæg.

Jeg vil foreslå at du ...


Annonce

... koger grøntsagerne møre i vand. Tager dem op og blender dem. Fordel så mosen i isterningebakker eller små plastbægre lagt ned i en frostpose. Her kan maden opbevares ca 1 måned, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder.

Når du vil lave retten klar, så optøes det direkte fra fryseren i en lille gryde. Du kan evt. komme lidt vand ved, så det ikke brænder på. Når mosen så er tøet, så tager du gryden fra varmen, kommer evt. mme og smørklat eller olie i (ikke i frugtmos) og serverer.

Husk at spædbarnsmad, som har været frosset, aldrig må fryses igen. Den skal kasseres, hvis den har været optøet.

Du kan også lave grød og mos til 1 døgn af gangen. Her skal du naturligvis sikre dig, at der ikke er spist af den ½ portion, som lades tilbage i køleskabet. Sørg for at retten sættes i køleskab, så snart den er kølet af og sørg altid for at håndtere madvarerne korrekt - det der hedder almindelig god køkkenhygiejne.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til vælling, så må det komme an på en prøve. Nogle børn sover bedre på dette og forældre synes det mætter mere, andre forældre siger at der ingen forskel er. Det må altså forsøges, men er måske også et forsøg værd:o)

Med hensyn til hjemmelavet vælling, så er vælling i princippet det samme som en tynd grød, men ellers er en opskrift som f.eks. denne:
2 dl vand
2 tsk. majsstivelse (fx maizena)
eller 1½ spsk. hirseflager, ris- eller majsmel
4-6 mål modermælkserstatningspulver (afhængig af mærke).

Vand og stivelse (mel/flager) piskes sammen og bringes i kog under piskning. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det småkoge - hirseflager og ris- og majsvælling i 5-10 minutter, majsstivelses-vælling ca. 1 minut. Afkøles lidt før modermælkserstatningspulveret tilsættes - og vællingen piskes sammen.

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Tusind tak for dine pæne ord. Jeg er glad for at høre at det går bedre og at I har kunne bruge mit tidligere råd:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Optøning af spædbarnsmad

Hvis du gerne vil have små portioner skemad klar i fryseren, så er det vigtigt at følge disse retningslinjer:

- Nedfrysning skal foregå hurtigt efter, at maden er tilberedt. Maden fryses ned i små bøtter eller poser, som er beregnet til frysning af (baby)mad.

- Maden kan opbevares en månedstid i fryseren, når temperaturen holdes på -18 grader eller derunder. Den begrænsede periode er fastsat for at sikre en god smag i maden.

- Mad som har været...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce