Annonce

Annonce

Svar: Sove videre uden hjælp om dagen


18. september 2006

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lena

Jeg kan godt forstå at du er ved at være træt af at trave med barnevognen:o) Og et eller andet sted, så har du også fuldstændig ret i at han burde have lært sig at komme videre i søvnen med den indsats I har lagt for dagen - men han er nok "undtagelsen der bekræfter reglen" :o)

Jeg tror det største problem for dig og for mange andre som står i den situation, netop er præcist det du så flot beskriver: Det er svært at vurdere, hvorvidt han skal sove videre og nogle gange ender det med, at man tager ham op for hurtigt, andre gange ender det med at man prøver at få ham til at sove, hvor han ikke har behov.

Med den alder din dreng har nu, må du meget gerne begynde at lave en mere fast rytme for dagen og du må godt begynde at se lidt på klokken og således forsøge at putte ham til faste tider. Det bliver lettere og lettere i takt med at han spiser mere og mere skemad og det vil være naturligt, at han f.eks. får skemad om formiddagen, efterfulgt af mælk og så puttes. På samme måde som han efter grøntsagsmos om aftenen, får mælk og så puttes til natten. Skemaden kan på den måde være en del af rytmen og således være med til at skabe genkendelighed og være lidt pejlemærker for faste tidspunkter på dagen og dermed rytme.

De fleste børn på 5 mdr vil have behov for at sove 3 gange i løbet af dagen: formiddag, over middag og så powernappe om eftermiddagen. Og så naturligvis sove om natten - gerne 6 timer i træk - det er at sove igennem:o) Ialt vil de fleste børn i denne ...


Annonce

... alder sove ca 15 timer og din dreng sover således det han skal. Det du kan arbejde på er så at søvnen er mere sammenhængende og jeg tænker at det kommer i takt med at han spiser mere skemad.

Du skriver at han ikke spiser mere end et par skefulde. Kniber han munden sammen og drejer hovedet væk eller er det dig, som ikke tilbyder mere? Det kan være udmærket at give ham vand af en kop sammen med, så han efter et par skefulde får en pause i form af noget at drikke, og så er han klar igen. Du må også gerne forsøge med en anden type grød, så han får nye smagsoplevelser.

Når han spiser ½ dl eller mere, så synes jeg du skal begynde at give ham 2 gange dagligt. Og her må han meget gerne får f.eks. grød om formiddagen og grøntsagsmos om aftenen. Du må også gerne forsøge med grøntsagsmos nu, det kunne jo være at han bedre kunne lide dette end grøden.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En plan for dagen med to måltider skemad og 2-3 lure kunne se således ud:
Morgen: Mælk
Formiddag: Grød evt. med frugtmos, vand af kop
Mælk og puttes til formiddagslur
Frokost: Mælk
Puttes til middagslur
Eftermiddag: Mælk
Sen eftermiddag: Evt. mælk
Aften: Grøntsagsmos, vand af kop
Mælk og puttes til natten
Sen aften: Mælk (altså når du selv går i seng)
Nat: Evt. amning x 1

Det vil være udmærket at du prøver at putte ham om dagen uden at blive kørt. Det vil højst sandsynligt betyde at han bliver bedre til at finde roen og sove videre, hvis han vågner.

Håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove ude

Helt små børn skal man være forsige med at lade sove ude i barnevogn. En tommelfingerregel er, at spædbørn ikke bør sove ude, før de har genvundet deres fødselsvægt og vægten skal være mere end 3000g.

At sove ude om sommeren er enkelt. Stil barnevognen i skyggen og hold øje med dit barns temperatur ved at mærke det i nakken. Dit barn vil nyde at stå under et træ og se vinden i bladende. Et insektnet kan yde god beskyttelse mod insekter, men brug det kun, hvis der er insekter.

Læs mere i Babylex

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit hurtige svar - jeg ser altid tingene fra en anden vinkel når jeg læser dine svar - en vinkel som man ikke altid selv kan se tingene fra, når det er kørt lidt i hårdknude.

Glæder mig altid til at høre fra dig

Mange hilsner
Lillepigens mor


Annonce