Svar: Maveforkølelse?
Kære Asanda
Maveforkølelse er ofte betegnelsen for en mave-tarm-infektion, som også kan hedde gastroenteritis. Sådan en mave-tarm-infektion forårsages ofte af en virus, men det kan også opstå at noget man f.eks. har spist. Det man også i daglig tale kalder for en "madforgiftning".
Mave-tarm-infektion er meget almindelig, især i efterårs og vintermånederne rammes mange af dette. Både voksne og børn. Symptomerne ved en mave-tarm-infektion kan være opkastninger, diarré, mavesmerter, og også feber og generel mathed. Har man meget voldsomme symptomer, kan man få væskemangel, fordi man kaster op og har konstant diarré. Uanset symptomerne, så plejer en mave-tarm-infektion dog ikke at vare mere end et par dage.
Hos små børn er det især væskemangel man skal være opmærksom på. Barnet vil være tørstig, uroligt, grædende, irritabel. Barnet kan også virke træt og slap og kan så også have feber ligesom jeres dreng. Det kan I godt klare hjemme.
Hvis barnet bliver tiltagende træt og slap, får indsunkne øjne og ...
... fontanelle, har nedsat hudelasticitet (ses bedst på barnets mave), tør mundslimhinde og tisser meget lidt eller hvis barnet virker bleg, slap, måske kold, så skal I reagere med det samme. Og så skal barnet indlægges for at få tilført ekstra væske.
Hvis din dreng ammes er det vigtigt at fortsætte amningen, da modermælken tåles fint og indeholder vigtige antistoffer. Modermælk er godt til at dække din drengs behov. Hvis din dreng vedbliver at have dårlig mave og også begynder at kaste op, så synes jeg du skal kontakte lægen igen, for at få en vurdering af om det ville være en idé at give ham en salt- og sukkerholdig væske. Det kan man lave selv, men det kan også købes på apoteket. Det er vigtigt at det er blandet korrekt og også gives på den rigtige måde og derfor skal lægen være inde over.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis din dreng er igang med skemaden, så vil lidt risgrød være mildt for maven og det kan du forsøge med. Prøv også med lidt kogt vand af en kop.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig god bedring med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Lægeundersøgelser baby og børn
I Danmark er det fastlagt ved lov, at alle børn skal tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser ved egen læge. Det anbefales at bestille tid hos lægen, når barnet er henholdsvis 5 uger, 3 mdr., 5 mdr., 1 år, 15 mdr., 2 år, 3 år, 4 år, 5 år og 12 år.
Undersøgelserne indeholder også vaccinationer og en samtale med lægen, hvor I taler om barnets trivsel, og om barnet udvikler sig som forventet. Lægen vil måle og veje barnet og her se, om barnet følger sin vækstkurve. Barnets...
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.