Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og kost


10. september 2006

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lone

Da din lille dreng tilsyneladende spiser gerne og er godt igang med mad der skal tygges, så tænker jeg at du kan begynde at tilbyde ham lidt mere mad i stykker - f.eks. frisk frugt og bær. Stille og roligt skal du også over til mere grøntsagsmos/grøntsager i stykker og kød og fisk, altså mere og mere familiemad. Han må f.eks. også meget gerne få pastaskruer, ris osv. så en gang pasta bolognaise kunne måske være et hit:o)

Det er okay, at han ikke vil tage flaske og han helst drikker mme af kop. Der er jo i princippet ikke grund til at introducere ham for flaske med den alder han har.

Når han er 9 mdr gammel kan han begynde at få lidt mere komælk og komælksprodukter, han vil således kunne få sit mælkebehov dækket via mme på kop og så f.eks. en portion tykmælk. Samtidig kan du også give ham ost på og til brødet, mælk på grøden osv. Det er således ikke noget problem rent mælkemæssigt at stoppe amningen her.

Du skriver ikke hvorfor du gerne vil stoppe amning, men umiddelbart tænker jeg, at det jo handler om at du stille og roligt trapper ned. Den tidlige morgenamning behøver han ikke rent ernæringsmæssigt - det handler nok mere om tryghed, og den kan du prøve at fjerne først.

Når han vågner om morgenen, så prøv i første omgang at undvære brystet, hvis han ikke kan dette, så giv ham brystet men kun kortvarigt, så han ikke får lov til at spise, kun får lov til lige at finde roen. Men han vil så tilgengæld have behov for noget mere at drikke om aftenen, hvis han skal kunne holde sig til næste morgen og derfor kan du prøve med lidt mælk inden natten.

Prøv på samme måde om dagen at tilbyde mælk af kop i stedet for amning og se om han kan ...


Annonce

... acceptere dette. Eller tilbyd brystet kortvarigt, så han falder til ro og ikke spiser sig mæt. Samtidig tænker jeg dog også at de fleste børn selv begynder at sige fra i 9-10 mdr´s alderen, så det kan være det stille og roligt giver sig selv, så meget ammer du jo heller ikke:o) Og det er altid lettest at stoppe når både barn og mor er enige om at det er tid.

En plan for dagen, kunne se således ud:
Morgen: Havregrød med mælk, evt. lidt frugtmos og vand eller mælk (MME) at drikke til
Formiddag: ½ bolle med smøreost, samt banan eller anden frugt, vand eller mælk (MME) af kop
Frokost: Rugbrødshapsere med tilbehør af forskellige kogte grøntsager, evt. rester fra aftensmaden dagen før, vand eller mælk (MME) af kop
Eftermiddag: En lille skål tykmælk eller A38 (3,5%) med rugbrødsdrys, frugtmos eller friske bær. En ½ bolle med smør. Vand af kop
Aften: Mere og mere familiemad, grøntsagsmos, kød/fisk, pasta, ris, sovs evt. frugtmos med mælk til dessert. Vand eller mælk af kop
Puttes til natten, evt. mælk (MME) af kop.

Som du kan se er der kommet ekstra mad og især ekstra væske på. Jeg tror det er meget vigtigt at du fokuserer på indtaget af vand og mælk (MME) hvis du stopper med at amme. Hvis du kommer op på 400ml MME, så behøver du heller ikke give jerndråber.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men ellers er det sådan at i 9-12 mdr´s alderen nedsættes mælkebehovet til ca 500ml som vil være behovet efter 1 års alderen. Dette er alt incl. altså både det der gives i form at tykmælk og det der drikkes af kop.

Jeg tror din drengs behov for mælk om natten hænger sammen med et manglende indtag om dagen, så hvis du stopper amningen, så er det her du skal sætte ind.

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Laktulose

Laktulose er et middel, som bruges ved hård mave. Hvis du oplever, at dit barn ikke kan komme af med sin afføring, afføringen er knoldet og hård, måske virker dit barn til at have smerter i forbindelse med, at det skal have afføring - så kan læge eller sundhedsplejerske anbefale dig, at du giver dit barn laktulose.

Laktulose drikkes, og kan f.eks. gives til baby på en ske. Laktulose virker ved at binde vand i tarmen og derved blødgøres afføringen, så barnet lettere kan komme af...

Læs mere i Babylex

Rhesus-uforlignelighed

Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.

Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.

Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce