Svar: 5 uger gammel - hvor meget kan han spise?
Hej med dig
Man skal normalt ikke sætte tid på en amning, men du skal ikke sidde med din dreng ved brystet over flere timer! Det er alt for hårdt for dit bryst og så er der også brug for lidt pause ind imellem for at danne mere mælk. Det øger ikke mælkemængden at amme i laaaaang tid, men derimod at lægge til hyppigt, f.eks. hver 2 time i stedet for hver 4 time.
Det undrer mig ikke at din dreng viser sult igen 3 timer efter amning, det vil være normalt at han er sulten her. En tommelfingerregel er at han skal have ca 1/6 af sin vægt i døgnet. Det vil være forskelligt hvor meget han spiser pr gang. Nogle gange vil han måske kun spise 70 ml andre gange 150. Det afhænger helt af tidspunktet på døgnet og om hvorvidt der er tale om sult eller tørst.
Når man ammer, så ved man jo aldrig helt hvor meget mælk der er. Kan du vurdere om dit bryst virker fyldt og tungt af mælk? Er der forskel på brystet når han bliver lagt til og når han er færdig med at spise? Kan du mærke forskel på den side han har diet af og den side han ikke har været lagt til på? Er der mælk i mundvigene når han dier? Kan du høre at han synker mælk? Hvordan er hans sutteteknik og ammerytme - har han en fast rytme som: sutte, sutte, sutte, pause, pause, synke, synke, synke, sutte, sutte, sutte, pause, pause, synke osv.?
Da du har forsøgt med flaske, så kunne det være en mulighed at du først ammede og så efterfølgende tilbød en flaske. Det kunne give dig et billede af, hvor sulten han reelt er efter en amning, eller om du har mælk nok til ham.
Du kan prøve følgende: Læg ham til den ene side, lad ham spise ca ½ time, skift ham og tilbyd ham toppen fra den anden side. Her spiser han måske 5 minutter, måske ingen ting eller måske tager ...
... han godt fra og spiser længere tid her også. Ialt skal amningen ikke vare mere end 1 time. Herefter prøver du så at give ham en flaske. Hvis han spiser 20 ml, så har han fået mælk nok hos dig og har ikke brug for mere mad, spiser han 75 ml eller mere, så er han fortsat sulten efter amning og det kan så godt tyde på at din mælkemængde ikke er helt nok til hans behov.
Hvorvidt minipillerne spiller ind her, tør jeg desværre ikke sige. Der er mange faktorer som spiller ind på mælkemængden, stress, uro, manglende hvile, dit indtag af mad osv. har også betydning og så også den psykiske del - du skal også tro på det og gerne ville amme.
Nogle kvinder ammer fuldt ud, men supplerer en imellem med en enkelt flaske og det kan nogle gange godt fungere at gøre begge dele. Nogle kvinder gør også det at de malker ud, både for at stimulere til mere mælk, men for så også samtidig at kunne tilbyde barnet den udmalkede mælk ind imellem, som supplement til brystet.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nogle gange er det kun enkelte gange at det er nødvendigt at supplere med ekstra mælk ud over amning. Det kan være nok til at barnet lige sover lidt ekstra og mor så når at få fornyet mælk i brystet, så når barnet lægges til næste gang, så er der godt med mælk igen.
Når man giver flaske, så er der altid en risiko for at barnet vil foretrække flasken fremfor brystet. Det er betydeligt lettere at spise af en flaske. Det kan også være en risiko for at mælkemængden nedsættes, hvis man giver flaske ved siden af. Hvis du vælger at prøve at supplere med en flaske, er det således vigtigt at du først ammer, så den lille stimulerer brystet og først lige efter tilbyder flaske.
Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke og god weekend.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Rødbede
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.
Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.
I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!
Mor til pige født 4 uger for tidligt