Annonce

Annonce

Svar: Opstart grød og mos pige 5 mdr.


1. september 2006

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birgit

Det er rigtig fint at din datter er begyndt med lidt skemad og risgrød er en rigtig fin grød at begynde med. I stedet for æble/pæremos kan du prøve at komme lidt gulerodsmos på og så kan du stille og roligt lade guleroden indgå som en del af grøntsagsmosen, som hun kan introduceres for om aftenen.

På den måde vil du i løbet af den næste uges tid kunne give hende skemad 2 gange dagligt (½-1dl af gangen), grød om formiddagen og grøntsagsmos om aftenen.

Det vil være rigtig fint at bibeholde amningen, når det nu går så godt. Det er en god måde at vågne på og en god måde at sige godnat på og hvis du har mulighed for at amme om eftermiddagen, når I mødes igen, vil det også være rart for jer begge.

Derudover tænker jeg at din datter vil kunne få vand og mme af kop. Du kan skifte lidt imellem det, så hun lærer at drikke begge dele. MME kan serveres kølig, så hun vender sig til at drikke kold mælk, som alternativ til sødmælk.

Når hun er 6 mdr gammel vil hun kunne få kogt kød og fisk i grøntsagsmosen. Hun vil sandsynligvis spise 2 måske 3 skemåltider og vil derudover gerne ammes morgen, eftermiddag og aften. Ind imellem kan hun få vand eller mme.

Hvis jeres datter er vandt til at falde i søvn ved brystet, så vil det være en god idé at I prøver at putte hende uden brystet allerede nu, så far ikke ...


Annonce

... står i det problem, når han skal passe. Alternativet til brystet er jo en flaske og I har jo den fordel at hun allerede drikker af flasken om aftenen, så hun kan altså godt skelne de to teknikker fra hinanden.

Der er ikke noget i vejen for at du ammer mere hver anden dag og du kan også malke ud, hvis du føler behov herfor. Du må prøve at mærke efter, hvordan din mælkeproduktion regulerer sig. Hos nogle kvinder vil det være helt uden betydning, hvor andre vil mærke at mælkeproduktionen falder drastisk, hvis de ammer mindre hver anden dag, så de er nødt til at malke ud. En malkemaskine vil dog ikke kunne stimulere på samme måde som din datter. Det vil altså være meget individuelt og du må prøve at vurdere, når du står i situationen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til søvnen om natten, så tænker jeg: Din datter puttes kl. 20 og vågner så igen mellem 23-24 hvor du giver hende en sut, så vågner hun kl 02 hvor du ammer - en amning du gerne vil være fri for. Hvorfor ammer du hende så ikke kl 23-24?

Jeg tænker, hvis hun kan sove fra kl 20-02 (=6 timer), er det så ikke rarere at hun ammes kl. 23-24 og så sover fra 24-06 (=6 timer)? Hun kan ammes sen aften eller hun kan få en flaske, hun vil sandsynligvis kunne spise i søvne og så vil du få en mere sammenhængende nattesøvn. Jeg synes det er et forsøg værd:o)

Held og lykke med et hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce