Svar: Søvnbesvær 8 måneder
Kære Isabellas mor
Velkommen til og tillykke med at du venter dig igen. Det lyder dejligt:o)
Nogle børn sover meget og andre mindre. da Isabella alle dage har sovet mindre end gennemsnittet, men har virket glad, udviklet sig rigtig godt og i det hele taget virket til at trives, så hører hun nok bare til dem, som ikke behøver så meget søvn og det er okay.
Jeg kan dog godt forstå at I nu synes det er lige lidt nok, og det lyder også som om at hun faktisk er begyndt at forkorte sit søvnbehov yderligere.
I skriver at I ikke har putteritual - men at få mad, blive vasket og komme i nattøj - det er et ritual:o) Dertil kommer at det lyder som om at jeres datter har tilføjet "efter ½ timer kommer jeg op og lege". Hvad ville der ske, hvis hun ikke kom op? Hvordan vågner hun? Er hun grædende, eller kunne hun falde i søvn igen, hvis hun fik lidt varm mælk? Er det underholdning eller tryghed hun søger?
Det kan være vigtigt at prøve at skelne disse ting fra hinanden. Hvis det er underholdning, så kunne hun måske blive liggende i sin seng, få sunget en sang og så ikke mere. Hvis det er tryghed, så kunne hun måske også blive liggende i sin seng, men hvor I hele tiden kom ind og viste hende at I var der, betrygge hende i at hun roligt kunne lægge sig til at sove, og så gå igen, for hele tiden at komme tilbage.
Altså forsøge at ...
... fortælle hende at det er i sengen hun skal være og det er ikke muligt at komme ind og lege på dette tidspunkt.
Der sker rigtig meget for jeres datter i øjeblikket, hun udvikler sig stærkt motorisk, hvilket også kan give en motorisk uro om natten. Samtidig er det den begyndende separationsfase. Fysisk øver hun sig i at krybe og kravle. Fra at sidde på skødet, bevæger hun sig ud i verden, tjekker at i er der, skal lige have et lille knus, tankes op og bevæger sig så lidt videre. Mentalt har hun brug for at vide at I er der, når hun ikke kan se jer.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Netop derfor kan det være en god idé at bruge "se-til" metoden, hvor hun fortælles at hun skal sove, men hvor I hele tiden kigger til hende, betrygger hende i at I er der og det er okay at sove og ikke lege nu.
Oplever du at din graviditet fylder noget allerede? Kan det f.eks. tænkes at du ikke længere løfter din datter og bærer rundt på hende som du gjorde før? Du skriver at amningen midt på dagen er væk nu, men er der andre ting, som kunne påvirke din datter. Jeg tænker naturligvis på at hun jo stadig er en lille pige, som har brug for rigtig meget kæleri, omsorg, nærhed. Vær derfor opmærksom på at det ikke er fordi hun et eller andet sted "mangler" dette at hun skaber opmærksomhed omkring sig selv på en ny måde.
Håber I kan bruge lidt af mine tanker. Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde
Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Rødbede
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.
Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.