Annonce

Annonce

Svar: Prinsessen på ærten nægter at sove


29. august 2006

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Fiona´s trætte forældre

Tak for jeres brev. Det er meget svært for mig at gennemskue, hvad der sker, når jeg ikke kan være til stede i situationen. Men jeg vil prøve at komme med lidt overvejelser og så kan I selv vælge til og fra.

Min umiddelbare tanke er at der er sket meget for jeres lille pige de sidste måneder. For det første har hun været syg og har sandsynligvis haft svært ved trække vejret pga sin RS virus. Når så små børn rammes af denne virus bliver de ofte rigtigt dårlige.

Det har betydning fordi hun jo kan have fået en erfaring med sig om at når man har sovet lidt, så klotter næsen til og så kan man ikke får vejret. Så selv om hun ikke længere har det problem, så husker kroppen og "et fald i en drøm" kan måske give en forskrækkelse, som vækker minder og hun våger ulykkeligt op.

I er samtidig flyttet, hun sover i nye omgivelser, der er nye lyde, lugte osv. Nogle børn reagerer ikke på sådanne ting, mens andre børn er meget sensitive og især har brug for genkendelighed. Derfor har det måske virket stressende for hende og det har været svært for hende at finde roen det nye sted.

Hun er også begyndt i vuggestue. Det er en stor omvæltning og hun oplever rigtig meget, som skal bearbejdes om natten i drømme. Det er normalt at børn i den periode, hvor de begynder pasning, oplever meget nyt og derfor også mere uroligt om natten, på samme måde som de ofte er mere trætte i løbet af dagen. At det er nødvendigt ...


Annonce

... at være mere om hende om eftermiddagen kan således være en almindelig følge af ovenstående.

Det er derfor også normalt at hun fortsat har behov for at sove 2 lure dagligt og det er helt i orden. Det lyder umiddelbart ikke som om at det skal ændres lige nu. Nogle børn er omkring 1½ år før de kan nøjes med en lidt længere middagslur.

Det at vågne med skrig kan også lede tanker hen til om hun har ondt. Børn der har smerter vågner ofte ved skrig og er utrøstelige som I beskriver. Det kan være tænderne eller ørerne, maven, benene. Nogle gange kan man ikke lokalisere smerten, men det hjælper f.eks. at give lidt paracetamol. I kan prøve at drøfte dette med lægen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I fortæller at hun drikker rigtig meget og ud fra jeres beskrivelse så lyder det også af meget. Har hun så også tilsvarende store vandladninger og har hun andre tegn som kunne være anderledes? Jeg tænker på, hvordan hun virker generelt?

I skriver at hun i vuggestuen er frisk og glad, oplever I hende også sådan hjemme - I kender hende trods alt bedst. Eller virker hun uoplagt, har hun nedsat appetit, leger hun som hun plejer, har hun f.eks. haft svamp i numsen eller andre tegn på infektion osv. Jeg spørger fordi jeg tænker at hvis hun har flere symptomer på at hun egentlig ikke er helt frisk, så ville jeg lige få hende tjekket af lægen.

Ært eller ej, så må der være en årsag og jeg håber at lidt af mine overvejelser kan bringe jer videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

20. december 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger - del 3

Kære Helen. Jeg tillader mig lige at følge op på dit seneste svar. Vi...

Læs hele brevet og Helens svar


17. december 2024 | Sovevaner | 23 mdr.

Vil kun sove med mor, og har derfor svært ved at sove i vuggestuen

Hej Helen. Længe har jeg tænkt på at skrive ind. Vores dreng på lige knap 2...

Læs hele brevet og Helens svar


17. december 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Vågen mellem hver søvncyklus

Kære Helen Her går det stadig ikke godt med hverken nattesøvn eller lure om...

Læs hele brevet og Helens svar


5. december 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger - 6 mdr.

Kære Helen Tak for de rigtig gode råd, som vi straks har arbejdet på at...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex

Vuggedød - uventet spædbarnsdød

Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.

Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:

1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for altid lange og fyldestgørende svar.

Lone og Claus fra København


Annonce