Annonce

Annonce

Svar: Søvnrytme, mad og udvikling


13. august 2006

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Mette

Tak for dit brev. Jeg kan godt fornemme at I har haft det hårdt især i starten. Din lille pige har grædt meget og måske er det en af de faktorer, som har spillet ind på at du har udviklet en fødselsdepression. Der er dog tit mange årsager og nogle gange finder man ikke helt ud af, hvorfor kvinder pludselig får det, som dig. Du er dog ikke den eneste. 1 ud af 10 kvinder oplever at få en depression i forbindelse med fødslen.

At have skyldfølelse og at tvivle på om man er god nok som mor, hører med til at have en depression. Men ud fra din beskrivelse, så lyder det bestemt ikke som om at du har grund til at have dårlig samvittighed. Din lille pige lyder til at være rigtig fint med og som en pige der er godt gang i.

Det lyder dog som en rigtig god idé at du begynder at få lidt struktur på dagen. Det vil være rart for dig, hvis du bed nogenlunde hvornår din datter sover, så du også kan have lidt tid til dig selv.

Når man er 6 mdr. gammel, så har man ofte behov for at sove 2 gange dagligt. Det vil sige en lur om formiddagen og en lur over middag. Ofte sover børnene ikke så længe om formiddagen, måske kun 45 minutter, men så kan de tilgengæld sove et par timer om eftermiddagen. Nogle børn gør det naturligvis også anderledes. I må prøve jer frem.

Jeres plan for dagen er umiddelbart fint ud, hvad angår tilbud af mælk og skemad. Mange børn er omkring 7 mdr før de kan spise 3-4 måltider skemad. Og da din datter spiser store mængder, kan det godt være at de to måltider skemad er godt for hende den næste månedstid. Et mælkeindtag på 750ml som hun ca får nu er meget passende for hendes alder.

Det ville derfor passe rigtig fint ind i planen, hvis du kunne få hende til at sove formiddagslur efter hun har spist grød om formiddagen. Når hun så vågner, så kan I lege lidt, pusle hende osv. så kan hun få en flaske og så kan hun blive puttet igen f.eks. kl 13. Når hun så vågner om eftermiddagen, så kan du give hende ...


Annonce

... grøntsagsmos.

Det er helt fantastisk at hun sover så godt om natten - 7, 9, 13 - lad os krydse fingre for at hun bliver ved med det:o)

Du skal ikke være bekymret for hendes udvikling, hun lyder til at være rigtig fint med motorisk. Det er stadig vigtigt at lægge hende på maven dagligt. Hvis hun ikke så gerne vil det, så prøv at lægge en lille pude ind under hendes brystkasse, så hun bliver løftet lidt op. Prøv også at have et spejl foran hende, så hun kan se sig selv. Du må gerne hjælpe hende med at trille omkring.

Du fortæller at hun falder til siden og forover, når hun sidder i den høje stol. Det lyder umiddelbart som om hun ikke er helt klar til at sidde der endnu. Det kan dog også være fordi sædet på stolen er meget glat eller at stolen er bred i forhold til hendes lille krop. Der er meget forskel på høje stole. Måske kunne du prøve at komme et "skridsikkert underlag" på stolen. I større supermarkeder og hos visse isenkræmmere kan man købe "skridsikre underlag" i en rulle.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Lad hende sidde i stolen i ca 10 minutter, ellers bør hun være på gulvet, da det er der, hun får styrke i ryggen til at kunne sidde.

Og med hensyn til kosten, så er en normal portion mellem 1-2 dl. Hvis din datter kan spise meget mere end dette, så kan det være en god idé at give hende 3 gange dagligt, så hun får mindre mængde hver gang. Du skal ikke bare lade hende spise uhæmmet, lad hende supplere med mælk ved siden af, hvis hun kan klare mere.

Hun vil have behov for mme til hun er 1 år. Det sikrer hendes jernbehov, hvis hun får min 400ml mme dagligt. Først når hun er 9 mdr gammel, kan hun begynde at få større mængder komælk, dvs. sødmælk og måske lidt tykmælk. Du må god godt allerede nu begynde at give hende en lille smule sødmælk, men det er meget lidt. Det handler om at hun kan spise det samme som dig. Hvis du f.eks. laver kartoffelmos på sødmælk, så kan I begge spise det samme.

Håber jeg kom igennem det hele. Fortsat held og lykke med det hele:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Negle

Spædbarnets negle er meget bløde og i starten vil du fint kunne nulre neglene af.

Når neglene bliver hårde og adskiller sig fra blommen, så kan du begynde at klippe dem med en saks. Det er her vigtigt at du klipper neglene lige over.

Du kan evt. bruge en lille fil til at afrunde hjørnerne på neglene, så barnet ikke kan rive sig.

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce