Svar: Væskemangel, 9 mdr
Kære Mette
Altså minimalt væskeindtag og hud som "bliver for stor" - det lyder ikke så godt, måske skulle du lige få det godkendt af lægen:o)
Samtidig, så må man jo også et eller andet sted gå ud fra at din datter drikker, hvis hun er tørstig og får det tilbudt. Da hun har en alder, hvor hun tydeligt prøver grænser, så må du prøve at tænke lidt alternativt. Nogle gange hjælper det at drikke at en kildevandsflaske med tut, andre gange er det bedre at drikke af mors glas eller måske af nogle små dukkekopper. Du kan også forsøge med et sugerør, men jeg tvivler på at hun kan finde ud af det - det er dog et forsøg værd.
Derudover så må du sikre hendes mælkeindtag ved også at give hende mælk på maden. Hun kan f.eks. få lidt frugtgrød med mælk. Du kan også give hende tykmælk eller A38 (3,5%), lave hjemmelavet milkshake med sødmælk og banan, give hende lidt drikkeyoghurt.
Lidt fortyndet æblejuice kan smage bedre end vand. Derudover indeholder æblejuice lidt natrium og kalium, som er vigtigt for hendes væskebalance. Lidt saft kan også være nødvendigt, men se dig godt for og køb saft med et højt indhold af frugt, f.eks. Rynkeby.
Med hensyn til mælk i øvrigt, så anbefales sødmælk af sundhedsstyrelsen, når børn er under 1 år. Mellem 1-3 år kan børnene tilbydes letmælk og først efter 3 års ...
... alderen de meget fedtfattige produkter, som skummet-, mini- og kærnemælk, samt surmælksprodukter af samme slags.
Jeg tror ikke umiddelbart at din datter tager skade af at få letmælk, det er jo begrænset hvor meget hun får, når hun er i dagpleje. Men dagplejeren følger faktisk ikke sundhedsstyrelsens retningslinier og det er nok fordi hun ikke ved det. I princippet burde alle dagplejere have bogen "Mad til spædbørn og småbørn" som er en vejledning til forældre. Den kan købes på apoteket, men nogle kommuner deler dem ud.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Jeg kan godt forstå, at du ikke ønsker at skabe problemer i forhold til at din datter lige er startet i dagpleje, men måske kunne du ringe til dagplejekontoret og tale med den tilsynsførende pædagog. Du behøver jo ikke klage, men bare forklare at du egentlig undrer dig og at du tænker at det måske var noget man skulle tage fat i.
I nogle kommuner udgiver man f.eks. nyhedsbreve til dagplejere, hvor der står forskellige praktiske ting om hvad der sker. Her ville det f.eks. være oplagt at reglerne for mælk lige blev genopfrisket og der kunne jo også være andre ting omkring kost og ernæring som var relevante. Nogle gange er det sundhedsplejerskerne som vejleder dagplejere omkring kost og ernæring, så du kunne også prøve at nævne det af den vej.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Æteriske olier
Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.
Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.
I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.