Svar: Modermælkserstatning og hård mave
Kære Tina
Det lyder rigtigt fint at kombinere de industrielle produkter med de hjemmelavede. Det er en god måde at få introduceret overgangskosten på:o)
Det er normalt at børn kan få tendens til forstoppelse, når de begynder med skemaden. Det er også normalt at børn som udelukkende får modermælkserstatning får forstoppelse.
Nan virker ikke umiddelbart mere forstoppende end anden modermælkserstatning og Nan er et udmærket produkt. Jeg ved at Nestlé nogle gange foreslår Nan H.A til børn med tendens til forstoppelse, da sammensætningen her er lidt anderledes. Der er dog ikke tilsagt noget afførende i mælken.
Beauvais producerer en modermælkserstatning som indeholder citronsyre og som derfor skulle virke til børn med tendens til forstoppelse. Da din datter nu er vant til smagen fra Nan, så synes jeg ikke du skal skifte til noget andet, men du kan evt. forsøge med Nan H.A.
Derudover gælder det om at give hende ekstra væske og meget gerne vand. Da du stadig ammer og også giver din datter jerndråber, så er modermælkserstatning ikke så nødvendig. Din datter får nogle vitaminer og mineraler via modermælkserstatningen men da hun jo får jo sit mælkebehov dækket hos dig og allerede spiser varieret, så lyder det ikke som om hun umiddelbart ...
... mangler noget:o)
Det du skal være opmærksom på er at hun på et tidspunkt vil spise så store mængder skemad, at hendes indtag af mælk ikke fylder så meget. Hvis hun her begynder at trappe amningen ned, så kan det være nødvendigt at lave hendes grød og mos med mælk, for at sikre hendes mælkeindtag. Det er ikke sikkert at hun vil kunne tage sit behov via kop alene.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Modermælkserstatningen i grød og mos sikrer en lind og fin konsistens og sørger samtidig for at din datters indtag af komælk holdes på et minimum. Du kan godt tilberede grød og mos uden mme, men konsistensen bliver lidt anderledes, hvis det kun er lavet på vand.
Hvis hun fortsat har hård mave, så kan det være nødvendigt at give hende laktulose. Her må du gerne give 1 ml pr kg. Hun kan få det i en dosis eller du kan give ½ dosis 2 gange dagligt. det bør som regel gives over en periode for at have effekt og hvis du ønsker at stoppe med laktulose, så kan det være en god idé at trappe ned, så hun over et par dage får et par ml. mindre. Så kan du også se hvordan hendes afføring ser ud og vurdere om den aktuelle dosis passer, skal skrues yderligere ned eller evt. sættes op igen. Laktulose kan købe i håndkøb på apoteket.
Håber dette hjælper jer lidt videre. Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med fyldig hårpragt, mens andre kun har små dun. Håret tykkelse, længde og farve kan variere.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver siddende. De fleste børn mister en stor del af deres hår, når de er 3-4 måneder gamle. Det sker både, fordi de ligger meget ned, og fordi det hår, der blev dannet i fosterstadiet, ofte falder af på én gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.