Annonce

Annonce

Svar: Afføringsproblemer eller hirschsprungs syndrom?


12. november 2003

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Mange børn har problemer med mave-tarm funktionen, når de er små og det at der kan gå lang tid imellem afføringerne hos børn, der bliver ammet er også normalt. Det er derfor altid svært at skulle afdække, hvorvidt der er tale om et normalt forløb eller noget der skal undersøges nærmere.

Jeg har dog den holdning, at man altid skal lytte til forældrenes bekymring, da det jo er forældrene der kender deres barn bedst. Jeg synes derfor det vil være helt relevant at du tager kontakt til egen læge og får vendt forløbet med ham/hende.

Hirschsprungs syndrom eller morbus hirschsprung (megacolon cogenitum) som det også hedder, er en medfødt tarmsygdom, hvor afføringen i en del af tarmen har svært ved at passere på grund af mangel på nerveceller. Symptomerne vil være udspilet mave på grund af forstoppelse og dertil hørende mavesmerter. Sygdommen er sjælden og rammer hyppigst drengebørn.

Sygdommen er generelt ufarlig men kan i sjældne tilfælde udvikle sig til tarmslyn, som skal ...


Annonce

... behandles akut! Hvis barnet bliver dårlig på den måde at der er opkastning og barnet ikke prutter og er forstoppet så er det meget vigtigt at søge læge med det samme.

Det vil være hensigtsmæssigt at du giver din datter laktulose og/eller laksoberaldråber. Laktulose giver du 1 ml pr. kg x 1 dgl rundet op. Hvis det bliver en stor mængde kan du dele det og give det x 2 dgl. Laksoberaldråber giver du ½ dråbe pr. kg rundet op. Efter min mening kan du godt give sveskemos, øllebrød (fra 6 mdr) og lignende, som er godt til at holde mave-tarm funktionen igang.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Som nævnt i begyndelsen af mit svar, synes jeg at du skal tage kontakt til din egen læge. Ved mistanke om Hirschsprungs syndrom vil du få en henvisning til sygehuset, hvor de ved en evt. kontrast undersøgelse, røntgen og vævprøver vil kunne konstatere om der er tale om Hirschsprung. Hvis det er tilfældet vil man sandsynligvis operere, men det er en lægelig vurdering.

Jeg ønsker jer rigtig meget held og lykke frem over.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Denne prøve kaldes også for amniocentese. Når man tager en fostervandsprøve, så er det primært for at undersøge fostervandet for celler, der med ret stor sikkerhed kan fortælle, om fosteret har en kromosomfejl eller kendte arvelige sygdomme.

Fostervandsprøve tages først omkring 16. graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til, at fosteret kan tåle, at man tager de 15-20 ml fostervand ud, som skal bruges...

Læs mere i Babylex

K-vitamin til baby

Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.

Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

TAK for din fantastiske brevkasse! Jeg har overhovedet ikke tal på, hvor mange gange jeg har hentet uvurderlig hjælp ved at læse dine svar på alle mulige problematikker om tør hud, sutteflaske, søvn, afføring, øjenbetændelse osv. osv.

1000, 1000 tak!

Du gør livet nemmere for nybagte forældre og deres afkom. 😊

De bedste hilsner fra
Lise, mor til dejlige Anna på snart 5 mdr.


Annonce