Svar: Selvstændighedsalderen 2 1/2 år
Kære Charlotte
Som du selv skriver så er din datter i selvstændighedsgørelsesfasen, det der tidligere hed trodsalderen, som varer fra barnet er ca 1½ år til 3 år gammelt.
Det er en svær alder for både børn og forældre og det kræver stor tålmodighed. Din datter skal udvikle sig, hun prøver forskellige ting, som falder hende svært og hun bliver ulykkelig, når det ikke lykkes for hende. Hun er ulykkelig over sin egen manglende formåen. Tilgengæld bliver hun meget lykkelig og stolt, når noget så lykkes for hende.
Det kan være små ting, så sætter et raserianfald i gang. Nogle børn skriger, sparker, stamper, smider sig ned i gulvet og andre bider sig i fingeren som din datter. Det bedste du kan gøre er selvfølgelig at sørge for at hun ikke kommer til skade, når hun raser ud. Det er jo ikke hensigtsmæssigt. Hvis hun bider sig, så hun får hul, må du forsøge at tage hendes hånd væk. Nogle børn bliver mere vrede, hvis man tager fast i dem, men mange børn vil falde til ro, hvis man holder om dem. Det kan godt være at hun ikke lige vil med det samme, men så prøv at sætte dig på hug foran hende og lad hende komme ind i din favn til hun er faldet til ro.
Du skal ...
... selvfølgelig skelne imellem om det er et anfald hun får for at få opmærksomhed eller om det skyldes den svære alder. Ud fra din beskrivelse lyder det mest som det sidste. Jeg tror derfor det er vigtigt at give plads til at rase ud, men samtidig også vise at hun kan tage det helt roligt, for det gør du selv som mor.
Hvis hun bliver rasende for at få opmærksomhed, smider med maden eller tallerkenen for at få sat grænser, så skal du selvfølgelig sætte disse grænser. Hun skal vide når hun gør noget forkert.
Lad Sophie være med til så meget som muligt i hverdagen. Det kan være at dække bord, lægge tøj til vask, hjælpe med at komme legetøjet op i kassen osv. Med den alder hun har nu kæmper hun med at få kontrol over sin krop, at kunne nogle ting. Hun opøver langsomt en selvstændighed, som er svært, men som er en vigtigt del i at blive stor. Hun vil være forvirrende, uforudsigelig og lunefuld og hun vil hele tiden forsøge at være som du gerne vil have hende, men det er så svært for hende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derfor skal du hjælpe hende til at få følelsen af at kunne og følelsen af at være noget værd, selv om man ikke helt magter det endnu. Jeg tror I er godt på vej.
Held og lykke fremover.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Salg af modermælk
Især for tidligt fødte børn har stor glæde af at få modermælk og derfor køber flere børneafdelinger modermælk til disse børn.
Hvis du producerer meget mælk vil det derfor være en rigtig god idé at sælge noget at din mælk.
Da mælken især i de første 2 mdr er meget næringsholdig, er det især denne mælk, som man er interesseret i. Det er også vigtigt at mor ikke er ryger og ikke tager medicin.
Du kan henvende dig til Kvindemælkscentralen på Hvidovre...
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.