Annonce

Annonce

Svar: Mælkebehov, 8 mdr.


12. juli 2006

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Heidi

Jeg tror din forvirring er opstået fordi anbefalingerne i Danmark adskiller sig fra anbefalingerne, hvor du bor, når man taler om komælk og tilbud til børn.

Det er sådan at man i Danmark siger at børn fra 6 mdr´s alderen kan tilbydes en lille smule komælk/sødmælk. Det vil sige at de kan få lidt kold mælk i en kop, for at vende sig til at drikke kold mælk eller det kan indgå som en del af madlavningen. Hvis du således laver kartoffelmos til hele familien og den er lavet på sødmælk, så kan I alle spise det samme.

Fra 9 mdr´s alderen sige vi i Danmark at komælk kan begynde at udgøre en større del af barnets indtag. Samtidig anbefales det at barnet frem mod 12 mdr´s alderen langsom nedsætter sit mælkeindtag, så det udgør ca 500 ml, hvilket vil være behovet efter 1 års alderen. Da det samtidig er et tidspunkt hvor man ofte nedskærer amningen yderligere, således at man f.eks. kun ammer morgen og aften, så kan man sikre barnets mælkeindtag ved at tilbyde f.eks. lidt tykmælk, A38 eller lignende.

At du har givet din dreng 50 ml sødmælk burde han således ikke tage skade af. Men jeg kan godt forstå at du går tilbage til fuld erstatning, da du jo følges af lægerne dernede og de skal jo bestemt ikke have indtryk af at du er en "dårlig mor" fordi du følger retningslinierne fra Danmark:o)

Samtidig tænker jeg at det er en udmærket idé at give erstatning for at sikre din dreng jern. I Danmark siger man at hvis man giver min. 400ml jernberiget modermælkserstatning dagligt, så behøver man ikke give jerndråber.

Da du spørger hvor meget mælk du skal give din dreng, så vil det således være godt, hvis han kunne få i hvertfald 400ml mme dagligt. Da han ikke tager flaske, så må det være via kop eller kommet på maden. Det kan f.eks. være en portion frugtgrød med mælk, øllebrød/havregrød med mælk og lignende. Derudover så måske amning og så vand.

Da din dreng ikke vil flasken er det vigtigt at du fortsat tilbyder kop/glas da det er måden din dreng jo stille og roligt skal lære at drikke på og dermed bliver bedre til det og ikke spilder så meget. Du kan prøve med forskellige typer, for at se hvad han drikker bedst af, prøv evt. med et snapseglas eller en tudkop. Det vigtigste er at han får væske nok - og gerne om dagen! Det duer ikke at amme natten igennem.

Du kan naturligvis overveje at stoppe amningen helt, men det synes jeg nu ville være synd, da du jo har mælk til ham, ellers ville han jo ikke drikke hos dig om natten. Derudover så vil det være svært at få dækket hans mælkebehov. Jeg synes f.eks. at det ville være godt at du ammede ham, når han skulle sove. Det er en dejlig måde at falde i søvn på. Nogen børn nyder også at få brystet om morgenen, ...


Annonce

... her ligger i stadig i sengen og det er dejligt afslappende. Samtidig har du sandsynligvis mest mælk om morgenen, så det ville flyde lettere her og derfor være lidt som amningen om natten.

Så kan det i en periode, hvor man ønsker at stoppe natamning være en rigtig god idé at give mælk sen aften. Det vil sige kl. 23. Hvis din dreng ammes og puttes kl. ca 20 og du så giver ham brystet kl. 23, så burde han være mættet godt af til natten. Han kan faktisk spise i søvne og kun hvis han skal have ren ble pga afføring er du nødt til at skifte ham, eller lægger du ham til og lader ham spise sig mæt i søvne - ligesom du gør om natten.

Det at han bliver fyldt op lige før midnat burde gøre at han så kunne sove. Du ved med dig selv at han er ikke sulten og kræver han noget væske, så må det være vand. I takt med at han bliver ældre vil du kunne springe den sene amning over, men lige nu tænker jeg at det vil være rigtig rart for jer begge. Du ved at han har fået og samtidig undgår du at du lige når at falde i søvn, så er han der igen. Det er rigtig hårdt og du trænger også til at sove om natten - det gør I begge to.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En plan for dagen kunne se således ud:
Morgen: Bryst
Formiddag: Grød med mme og evt. lidt frugt. MME i kop. Sove formiddagslur
Frokost: Brødhapsere med pålæg, grøntsagsmos, evt. MME i kop eller gerne vand.
Før eftermiddagslur: MME i kop
Eftermiddag: Bolle med lidt ost, frisk frugt, bær. Gerne vand eller evt. MME i kop
Aften: Aftensmad som I spiser, evt. lidt frugtgrød med MME til dessert, gerne vand at drikke.
Før putning: Ammes
Sen aften: Ammes (denne amning fjernes efterhånden)
Nat: Vand ved tørst

Som du kan se har jeg skrevet MME en del gange, men det er samtidig vigtigt at du ikke bare giver ham mælken hver gang han får mad. Han har brug for vand og alt for meget mælk tager også pladsen op for maden. Men jeg håber at ovenstående kan give et overblik. Når han ikke op på de 400ml erstatning, som godt kan være for meget i forhold til at du også ammer (man ved jo aldrig helt hvor meget de egentlig får ved brystet), så fred være med det:o) Så skal han bare have sine jerndråber.

Lige med hensyn til NAN H.A så er det en rigtig fin modermælkserstatning, som mange familier er glade for. Der er dog ikke belæg for at det har nogen virkning i forhold til allergi. Hvis man vil være sikker på allergiprofylakse så duer kun de meget specielle erstatninger som i Danmark hedder Nutramigen og Profylac. Men taler man om allergiforebyggelse og brug af specielerstatning herhjemme, så er det de første 4 mdr. og det er I jo igennem. Det er kun hvis barnet har mælkeallergi at man fortsætter.

Håber ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fontanellen

Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.

Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce