Annonce

Annonce

Svar: 9 mdr. og vil ikke sove


1. juli 2006

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte forældre

Jeg er ked af at høre at jeres datter har været syg og har haft anfald af feberkramper. Det er en meget voldsom oplevelse for de fleste forældre og nervøsiteten for om det sker igen, er ofte stor - måske også hos jer?

Jeg spørger fordi jeg lige umiddelbart tænker, når jeg læser jeres brev, at I skal overveje hvordan I virker på jeres datter. Hun læser jer som et spejl og derfor vil hun fornemme, hvis I virker utrygge ved at putte hende, eller på forhånd tænker "åh nej, nu skal vi igennem flere timer, før hun sover".

Jeg tænker derfor at det for det første er meget vigtigt at I handler, også med hjertet, som I mener er bedst. Og at I er enige om hvordan I skal gøre, når hun puttes.

Det er naturligt og kun helt moderligt og menneskeligt at have svært ved at klare gråden, når I har været kolik igennem:o)

Når det er sagt, så er det også meget vigtigt at I ved at hendes alder også spiller ind. Hun er igang med at øve sig motorisk og det gør hun både om dagen og om natten. Derfor kan hendes motoriske uro skyldes hendes alder og udvikling og behøver ikke kun være utryghed og derfor ikke nødvendigvis behov for at komme op.

Samtidig er hun så også i en alder, hvor hun er meget bevidst i forhold til tidligere og derfor er det vigtigt at I prøver at finde en balance imellem at lade hende være selvom hun er motorisk urolig, hjælpe hende med at finde roen og blive lagt ned og blive puttet samtidig med at hun ikke skal have lov til at "kræve underholdning".

Der er mange måder at gøre tingene på og forældre er forskellige. Men hvordan ville det f.eks. være hvis I puttende hende med jeres faste putteritual osv. som I plejer og så gik fra hende, for hele tiden at vende tilbage. Blive ved med at putte hende, ...


Annonce

... sige godnat, gå, komme tilbage. Hele tiden med 3 minutters interval. Ikke noget med at øge tidsintervallet, men hele tiden holde fast i de 3 minutter. Kunne det prøves?

Det er en god idé fortsat at forsøge med en fast lur om formiddagen og igen over middag. I forhold til hendes alder, så vil mange børn ikke sove ret meget om formiddagen og her kan 45 minutter således være nok. Tilgengæld kan hun så måske sove et lidt længere stræk over middag og dermed få lidt mere energi og overskud resten af dagen.

Det er helt okay med grød om aftenen, det I skal overveje er om det mætter hende eller om det tværtimod giver mere uro om natten fordi tarmene bruger en masse energi på at nedbryde maden. Det er forskelligt hvordan det virker. Nogle børn har stor glæde af det og for andre er det en mindre god idé.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Overveje også hvor meget du ammer. Kan du begynde at trappe lidt ud af dette? Det er vigtigt at hun får den mælk hun har behov for, men samtidig kan hun, pga sin udviklingsmæssige bevidsthed, godt begynde at bruge brystet meget som trøst og ikke nødvendigvis fordi hun har behov for mælken. Da hun ikke bruger sut er det oplagt at tænke på om hun bruger brystet meget og måske også derfor "pylrer" lidt mere for at få brystet. Når man græder så bliver man automatisk lagt mere til. Med den alder jeres datter har nu kan det være en god idé at trappe lidt ud af amning. Du skriver at hun ammes morgen og aften - er det alt, eller bliver hun også lagt til om natten, hvis hun vågner og det er eneste måde at finde trøst?

Det skal naturligvis igen være en balance fordi det også er vigtigt at hun finder roen og I alle får sovet, men det kan høre med i jeres overvejelser.

Jeg håber I kan bruge lidt af mine tanker videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruskevold

Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.

Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.

Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...

Læs mere i Babylex

Sut

Før i tiden var det almindeligt, at børn fik en sut med det samme, når de blev født. I dag mener man, at det er hensigtsmæssigt at man venter med at give barnet en sut, til amningen er etableret.
Hvis barnet får en sut for hurtigt, så kan det gå ud over barnets lyst til at die ved brystet. Dertil kommer at sutteteknikken er forskellig alt efter om barnet dier på brystet eller sutter på en sut.

Du kan møde mange forskellige holdninger til det at bruge sut og det er vigtigt...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce