Svar: Forkølelse med slim på lungerne
Kære Heidi
Hoste opstår, når luftvejen irriteres ved infektion (forkølelse, influenza, astmatisk bronkitis eller lungebetændelse) eller hvis mad kommer ned i luftrøret. Hosten kan være tør og gøende (krillerhoste) eller løs med ophostning/opkastning. Når din dreng hoster så er det en beskyttelse og rensning af sine luftveje. Hoste er derfor godt for børn og således også normalt.
Du skal reagere hvis han bliver ved med at hoste og således hoster i længere tid. Du skal også reagere hvis hans vejrtrækning bliver hvæsende og hvis han bliver ved med at få mange forkølelser og hvis han vågner om natten fordi han hoster meget.
Du kan hjælpe ham ved at give ham lidt kamillete for at få løsnet slimet og lindret hosten. Hævelse af hovedgærdet på sengen forbedrer vejrtrækningen og sikrer, at han kan synke slimet og det nedsætter hosteanfaldene. Hostestillende midler bør så vidt muligt ikke anvendes.
Ring til lægen hvis hosten fortsætter efter at forkølelsen er overstået. Hvis han hoster grønt eller gult slim op og hvis han har feber.
Ring til lægen med det samme hvis han hoster ...
... og har svært ved at trække vejret, virker bleg og får blålige læber. Temperaturstigning, bleghed og slim kan være tegn på lungebetændelse, som naturligvis skal behandles.
Lungebetændelse forekommer i en "langsom" og en "hurtig" form.
Den langsomme lungebetændelse begynder som en forkølelse. Det vil sige, at barnet er snottet, hoster og har let feber. Efter et par dage begynder temperaturen at stige, barnet bliver uroligt og vejrtrækningen bliver hurtig, stødende og besværret. Den langsomme lungebetændelse ses især hos de mindste børn.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Den hurtige lungebetændelse starter mere pludselig. Barnet har fra starten af høj feber, hoste og besvær med vejrtrækningen. Har barnet meget besvær med at få vejret, skifter farven på barnets læber fra lyserød til blålig. Nogle gange får barnet kulderystelser.
Håber at ovenstående hjælper dig lidt videre til at vurdere, hvorvidt I skal kontakte lægen eller ej. Lige umiddelbart lyder det som en forkølelse, hvor du kan prøve at følge lidt af ovenstående råd og hvis det udvikler sig, så må du søge læge:o)
Rigtig god bedring med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Sele til barnevogn
Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.
Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.
Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.