Annonce

Annonce

Svar: Kost til 5 1/2 måneder gammel dreng


19. juni 2006

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære mor

Dejligt at vide at du har haft glæde af mine tidligere svar:o)

Det lyder fint at din dreng nu er igang med skemaden og han trives så godt med dette. Da han kan spise 1 dl eller mere, så synes jeg du skal øge ham i indtag, således at du tilbyder ham 1 dl 2 gange dagligt og når dette kører fint, så kan du overveje at øge ham til 3 gange dagligt. Det kan være der går 3-4 uger inden du kan gøre dette, det må tiden vise.

Det vil være godt at du bibeholder grøden om formiddagen og så begynder at give grøntsagsmos om aftenen. Det at han får både grød og mos sikrer ham variation af forskellige mineraler, vitaminer mv. men det er også med til at holde hans mave igang.

Det virker også godt for ham og hans mavefunktion, hvis du kan amme ham efter et skemåltid. Stille og roligt vil han lære at drikke lidt af kop og du må gerne tilbyde lidt vand sammen med skemaden, så på sigt vil det ikke længere være nødvendigt at give ham bryst efter et måltid, så kan han få vand eller mælk af kop.

Så længe han er under 9 mdr gammel, så har han fortsat behov for en del mælk og først efter 9 mdr´s alderen bør indtaget af komælk udgøre en større del end brystmælken. Du kan således tilbyde lidt sødmælk af en kop eller lade det indgå i madlavningen fra 6 mdr. men det skal være i meget små mængder, derfor er det kun rigtig godt at du ammer ham fortsat. Alternativet til din mælk vil være modermælkserstatning.

Din dreng vil fortsat have behov for amning flere gange i løbet af dagen, med den alder han har nu. Men man kan sige at han fra 6 mdr´s alderen ikke behøver mælk om natten mere. Det vil sige i ...


Annonce

... tidsrummet fra 24-06. Om dagen må du fortsat gerne amme og du må stole på at han selv har en naturlig evne til at regulere, så han får hvad han har behov for.

En plan for dagen med 2, evt. 3 måltider skemad kunne se således ud:
Morgen: Bryst
Formiddag: Grød, evt. med lidt frugtmos spiser ca. 1 dl, vand af kop
Puttes til formiddagslur og ammes inden
Frokost: Evt. Grøntsagsmos ca. 1 dl, vand af kop
Puttes til middagslur og ammes inden
Eftermiddag: amning
Sen eftermiddag: sover lidt, evt. amning
Aften: Grøntsagsmos ca. 1 dl, vand af kop
Puttes til natten, Brystet før
Sen aften: Bryst
Nat: Evt. bryst

Fra 6 mdr´s alderen ændrer verden sig lidt. Her kan du begynde at sætte din dreng i høj stol, så han sidder med ved bordet, han kan få brødskorper og lignende i hånden at sidde med under opsyn og han begynder at spise mere familiemad, og således også kogt kød/fisk i grøntsagsmos.

Husk at han bør have jerndråber, hvis han ikke får modermælkserstatning og udelukkende ammes.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis I begge nyder amning og du gerne vil bibeholde amningen så gør du naturligvis dette. Det er kun godt. Ofte vil amningen trappe lidt ned i takt med at han spiser mere skemad og det går helt automatisk. Det du skal overveje er at han ikke begynder at trappe amningen op om natten, men hovedsageligt skal spise om dagen.

Når han bliver omkring 7 mdr, så vil han sandsynligvis kunne nøjes med amning 3-4 gange dagligt og når han er 9 mdr, så behøver han kun amning 2 gange dagligt, f.eks. morgen og til natten, når han skal puttes.

Håber ovenstående hjælper dig lidt videre og giver lidt overblik. Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sexliv

Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.

Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.

Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...

Læs mere i Babylex

Efterveer

Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.

Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce