Annonce

Annonce

Svar: Søvn, opdragelse, mad, flaske og tænder


16. juni 2006

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Jeg starter lige fra begyndelsen:)

Der sker ikke noget ved at din dreng sover indendøre. Danmark er et af de eneste lande, som lægger børn til at sove ude hele året rundt. Du bør bare sørge for at lufte dagligt ud i rummet hvor han sover, så der er frisk luft og i øjeblikket hvor det er meget varmt, kan det være en god idé at der er nedrullede gardiner, så solen ikke varmer rummet for meget op. Den bedste sovetemperatur er ca. 18 grader.

Når din dreng slår i bordet, så er det fordi det giver en sjov lyd og lige i øjeblikket øver han sig og er interesseret i lyde. Det betyder også meget for ham at smide tingene ned fra bordet, både fordi det igen larmer, men også fordi han lige nu finder det interessant at følge hvor ting bliver af. Han er i "borte-tit" alderen. Jeg synes derfor det er synd, hvis du siger nej og skælder ud over dette. Prøv i stedet at lege netop "borte-tit", gemmeleg eller at lære ham at klappe, slå på en tromme osv.

Med hensyn til grænser i forhold til mad, så er det ret vigtigt at din dreng får lov til at mærke, føle, smøre i håret osv. Hvis børn får lov til at undersøge deres mad, så bliver de dygtigere til at spise, når de bliver større. Det er et led i udviklingen. Måske kunne du finde en balance, hvor han nogle gange får lov, og andre gange hjælper du ham ved at fortælle hvordan han f.eks. spiser med en gaffel. Han behøver jo ikke smøre sig ind fra top til tå og du skal også vurdere om det er undersøgelse og leg med maden fordi han udforsker eller om det mere er fordi han er mæt og derfor keder sig lidt, så kan han måske aktiveres på en anden måde.

Der er intet i vejen for at lære ham at man skal have vasket hænder og tørres om munden i forbindelse med et måltid og på den måde kan du godt lave lidt regler og rutiner, som du også kan holde ud. Med hensyn til snavseriet, så kan det være en god ide at købe et "skrivebordsunderlag" eller bruge et stykke voksdug, som du kan lægge under stolen, hvor han sidder. Det er let at tørre over med en våd klud.

Man kan også købe "spiseklæder" som en slags forklæder til børn, så de ikke bliver smurt mere ind end højst nødvendigt. De kan også bruges, hvis de f.eks. sidder og maler, så tøjet ikke bliver fyldt med maling.

Almindelig mad siger man normalt at børn ...


Annonce

... kan spise mere af, når overgangsperioden er slut, som regel efter 10 mdr´s alderen. Lige med hensyn til morgenmadsprodukter afhænger det dog meget af hvilke du vælger, da ikke alle er lige gode. Nogle forældre begynder med lidt havregryn på f.eks. tykmælk og de fleste børn fortsætter med havregrød til de er ret gamle. Men igen er det meget forskelligt. Hvis du selv spiser rå havregryn med mælk og sukker, så kan du forsøge med dette efter 1 års alderen, så I spiser det samme og se hvad han siger til det. For cornflakes gælder det samme, de er dog ikke så mættende som havregryn.

Jeg vil tro at din dreng om en månedstid kan klare større stykker rugbrød, da det især er i 8-9 mdr´s alderen at de bliver gode til det med at tygge. Du kan prøve at give ham lidt godt kogte pastaskruer, lidt kogte ærter, majs og lignende. Efterhånden som al maden bliver mere grov i konsistensen, så vil han også spise større rugbrødshapsere.

Ved 1 års alderen er der ikke længere behov for flaske og i alderen 10-12 mdr kan du trappe flasken ned, så han kun får 1 flaske dagligt. Lige nu er det vigtigt at du giver ham 400ml erstatning dagligt, så hans jernbehov sikres, men stille og roligt bliver han også bedre til at drikke af kop og vil kunne få lidt ekstra erstatning på den måde. Når han drikker mere af kop, så kan du trappe flaskerne ned. Bibehold morgen og aftenflasken længst tid, så du fjerner flaskerne i løbet af dagen først.

Når han er et år, så vil aftensmaden være det sidste han får, med mindre han vågner og er tørstig, så giver du ham naturligt noget at drikke, men det kan han så få af en kop.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er meget forskelligt hvor gamle børn er når de begynder at kravle. Der er børn som kravler når de er ½ år g der er børn som ikke kravler før de er 12 mdr. De fleste børn begynder at kravle mellem 8-10 mdr. og der er også børn som helt springer kravlestadiet over.

Hjælp ham med at ligge så meget som muligt på maven, da det er fra maveliggende stilling at han kommer videre ud i kravleriet.

Du børster hans tænder forholdsvis kort tid. Det er kun lide et spørgsmål om at de holdes rene. Gør det til en leg, så han ikke bliver ked af det. Lad ham også gerne selv sidde lidt med tandbørsten, naturligvis under opsyn.

Håber jeg kom igennem dem alle. Held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce