Svar: Aftenputteriet
Kære 1. gangsmor
Det er helt normalt at din søn har bruge for at sove to gange daglig og måske også lidt mere, når han ikke er ældre end han er. I princippet skal børn have lov til at sove, når de er trætte og man får ikke noget ud af at holde dem vågne, i håb om at de så sover bedre eller længere. Resultatet af at holde dem vågne er ofte at de bliver overtrætte og derfor endnu mere urolige og kede af det.
Når det er sagt, så kan det godt være at man i jeres situation med held kan indpasse de to lure om dagen (formiddag og eftermiddag) så han kan undvære de 30-45 min kl 17 og så komme i seng allerede kl 19 som du selv foreslår. Om det virker må du forsøge dig frem med.
Børn er ofte mere kede af det om aftenen end om dagen. Det kan hænge sammen med at de i løbet af dagen får rigtig mange stimuli og om aftenen kan de ikke klare flere. De har brug for hjælp til at slappe af, hjælp til at finde ro. Ofte forsøger man som forældre, i den bedste mening, flere forskellige ting for at få barnet til at falde til ro - man vugger, synger, leger med ranglen, over til far over til mor, skifter, prøver med mad osv osv i håb om at ramme rigtigt, så barnet falder til ro; men det er altsammen bare endnu flere stimuli og derfor virker det ikke.
Det er utroligt vigtigt at man istedet vælger et fast ritual, som barnet kommer til at kende og falder til ro ved. Man skal som forældre blive enige om, hvad og hvordan man vil gøre og støtte hinanden i den beslutning, der er taget.
Jeg synes at 15 minutter er i orden, når jeres søn skal puttes, men en time bliver i længden for meget for jer alle sammen. Du skriver at du har læst nogle af mine tidligere ...
... svar, så har du også set det jeg kalder for se-til metoden. Jeg synes at du skal putte din dreng i sin egen seng, synge en sang for ham, putte ham i dynen. Du kan evt vugge ham blidt mens han ligger i sin seng, men kun få minutter, så forlader du værelset. Hvis han græder venter du tre minutter og går ind igen, lad ham fortsat blive i sengen (med mindre han er fuldstændig ulykkelig), put dynen om ham og gå igen etc.
Hensigten er at han skal falde til ro i sin seng, lære at det kan han gøre på samme måde som i barnevognen og at han ikke er forladt, men at du er der og kommer, når han græder. Samtidig så viser du ham at han skal sove nu.
Med hensyn til amning, så har han ikke længere et ernæringsmæssigt behov for at blive ammet om natten. Når han vågner kan du derfor tilbyde ham lidt vand i stedet (eller far kan, da han ikke lugter af mælk). Du kan med fordel stadig amme ham om morgenen, hvis han er glad for dette. Hvis du har fornemmelsen af at han ikke får så meget mælk i løbet af dagen, må du prøve at passe lidt ekstra ind, så han kan undvære natamningen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal være opmærksom på, at han også godt kan vågne om natten fordi han drømmer og i det hele taget kan sove uroligt. Det er derfor ikke nødvendigt at reagere med bryst eller vand alle gange, hvor han vågner. Derimod kan det være nok lige at hjælpe ham med at skifte stilling og putte ham igen.
Med hensyn til ørerne, så har du ret i, at det i givet fald også burde være et problem at ligge ned i løbet af dagen og ikke kun om natten. Det er forøvrigt fint at I har hævet hans hovedende lidt i forbindelse med forkølelse.
Jeg håber at svaret her hjælp dig lidt. Held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Smile
Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!
Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.
Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.
Jo mere du kan smile, pludre og...
Gylp
Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.
Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.