Annonce

Annonce

Svar: Spise og sove problemer


13. maj 2006

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Annette

Det er ikke første gang at jeg hører om børn som vægrer sig både ved brystet og ved flasken og som derved har svært ved at få dækket deres mælkebehov og jeg kan godt forstå at du synes der er frustrerende.

Jeg synes det er rigtig godt at du går rundt med hende og prøver at berolige hende, at du giver hende pauser ind imellem, så hun kan få bøvset osv. Det er helt i tråd med hvad jeg normalt vil anbefale og selvom du synes det er hårdt, så er det kortvarigt nødvendigt.

I takt med at din datter bliver ældre, bliver hun også fortrolig med at spise mere skemad, og dermed vil du på anden vis kunne få dækket hendes behov. Hun vil på samme måde også blive bedre til at drikke af en kop. Så tiden arbejder for jer og selvom det er rigtig hårdt lige nu, så er der lys forude.

Din plan for dagen ser umiddelbart fin ud. Det er meget passende for hendes alder med 3 lure dagligt og nattesøvn, afbrudt af at få flaske. Det er helt alderssvarende og okay.

Det er rigtigt at hun ikke tager de store mængder på flaske, men det er meget flot observeret at hun faktisk gerne vil have det, at hun virker gladere og mere tilfreds efterfølgende og at hun derfor har behov for din hjælp, for at få det ekstra at spise.

Ud fra din fortælling omkring amning, flaske osv. så tror jeg umiddelbart at hun på en eller anden måde har fået lært at sig at "lade sig nøjes" med lidt. Altså at hendes krop har indstillet sig på ikke at spise store mængder af gangen. Hun kan godt godt (netop fordi I virkelig har arbejde på dette) og det er simpelthen så flot at hun kan spise 200 ml om aftenen.

Jeg tænker i den forbindelse at skemaden netop kan være vejen frem for jer. Det vil være rigtig godt, hvis hun kan begynde at spise lidt skemad og ved siden af dette ...


Annonce

... bibeholde samme mælkemængde, så hun på den måde får øget sit behov via skemaden.

På samme måde som du giver skemad i skråstol, kan du også prøve dette i forhold til flaskegivning. En pige som din datter kan måske reagere mere "negativt" overfor flasken, hvis hun holdes i favn. Jeg ved det lyder mærkeligt og et er stik imod hvad man normalt anbefaler i forhold til at give flaske, men det kan være med til at gøre en forskel. Det kan også nogle gange hjælpe at lægge hende ned, f.eks. på sofaen ved siden af dig. Du kan lægge en sammenrullet dyne bag hende, så hun er let eleveret - igen en anbefaling mod de officielle anbefalinger, men det kan give en ændring for jer og det er også vigtigt at hun drikker sin mælk.

I stedet må du så prøve at give hende kontakten og nærheden, når ikke hun spiser og her skal hun naturligvis være i favn:)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hendes hårde mave kan naturligvis godt hænge sammen med hendes væskeindtag. Jeg kan se at I har givet kamille, men I kunne jo også prøve med lidt almindelig vand. Prøv med vand af et lille snapseglas, som passer i størrelsen til hendes lille mund. Giv hende lidt vand sammen med skemaden.

Det er normalt at børn ikke lige i starten kan finde ud af teknikken med skemad, men det tager tid at finde ud af, hvordan man fører maden med tungen tilbage i svælget og synker. Øvelse gør dog mester.

Det er en rigtig god idé at forsøge med lidt sveskemos og også gerne lidt frugtmos. Brug det især som topping på grød eller som dessert. Det er udmærket at lave det selv og komme det i fryseren som du beskriver, du kan også købe det på glas, hvis det giver lidt mere overskud:o)

Jeg ved ikke om jeg har svaret præcist nok på dit spørgsmål, ellers må du spørge igen, hvis jeg skal uddybe noget. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rotavirus

Rotavirus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos spædbørn. De fleste børn smittes mens de er mellem 6-24 måneder. De får kraftige opkastninger, vandig diarré og måske feber og barnet er i risiko for at få væskemangel. Symptomerne kan vare op til 7 dage.

Tegn på væskemangel er tørst, irritation, uro, sløvhed, indsunkne øjne, tør mund og tunge, tør hud og sparsom vandladning. Hvis du ikke kan få dit barn til at drikke og du oplever et eller flere af ovenstående tegn...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce