Annonce

Annonce

Svar: Vores datter på to år slår lillebror på et år


4. april 2006

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Jeg kan godt forstå at du beder om hjælp og det lyder umiddelbart også helt relevant, da din datter jo reagere forholdvis voldsomt i forhold til sin lillebror.

Jeg synes der er flere ting du skal overveje. For det første skal du prøve at vurdere, hvordan din datter er i forhold til andre børn. Er det således kun i forhold til sin lillebror at hun reagerer på den måde eller er det mere generelt at hun slår, også andre i institutionen - hvordan oplever de hende der?

Derudover vil det også være en god idé at du prøver at hjælpe din datter til at indgå i forskellige sociale sammenhænge. Hun er endnu så lille så hun ofte vil lege det der hedder parallelleg, hvor børnene leger mere ved siden af hinanden end sammen, men det vil være godt, hvis I f.eks. kunne lege noget sammen med hende, hvor I skiftes til at have forskellige roller. Det kan f.eks. være at lege med køkken, lave mad til hinanden, invitere til kaffeselskab, lege læge og skiftes til at være den syge. På den måde hjælpe hende til at indgå i mere sociale sammenhænge, naturligvis som man formår, når man kun er 2 år og 3 mdr.

Hvis du oplever at det virker svært for din datter at indleve sig i og indgå i sociale sammenhænge med andre børn, så synes jeg i første omgang at du skal drøfte dette med personalet i vuggestuen, for at høre deres vurdering, da de jo ser hende i flere sociale sammenhænge end du gør. Hvis de også mener at det er problematisk, så vil det være relevant at du kontakter en børnepsykolog.

Der vil være en børnpsykolog tilknyttet institutionen og du kan kontakte hende og i første omgang få ...


Annonce

... en snak pr telefon og høre om det er noget de mener man på nuværende tidspunkt bør gå nærmere ind i. En psykolog vil kunne hjælpe dig med at finde nogle relevante redskaber til, hvordan du i givet fald bedst tackler forskellige problemer. Du skal derfor se det som en hjælp og en støtte til jer alle.

Med hensyn til lillebror, så er det jo vigtigt at din datter ikke gør skade på ham og derfor kan det være nødvendigt at du skærmer dem rent fysisk fra hinanden. Du må således prøve at undgå at den ældste gør den mindste fortræd.

I en sådan situation er det meget vigtigt at du sætter ord på. F.eks. "Det er i orden at du bliver vred nu, lillebror skal ikke tage dit legetøj osv. Men du skal ikke slå! Sig stop til ham, ikke slå!" eller "kald på mig - ikke slå ham" osv. Du skal altså prøve at få hende til selv at sætte ord på i stedet for at slå.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er klart at din datter ikke har ordforråd til lange forklaringer, men stop! kan hun måske godt lære og hvis I kan "blive enige om" at det er en måde at bede om hjælp på i stedet for at slå, så er I da nået et stykke. Netop det at din datter ikke har så stort et ordforråd kan jo netop være en faktor, som gør at hun i stedet er mere udadreagerende.

Men det er også vigtigt at hun ikke altid er den der får skæld ud, for lillebror er jo også irriterende en gang imellem og det kan meget nemt blive til at han er den søde og hun er den dumme. Prøv derfor også at fokusere på alt det gode, som hun gør og som hun kan i kraft af at hun er den ældste, at hun er pigen osv., så hun stadig føler sig elsket.

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

22. november 2024 | Opdragelse | 3 år

Fysisk reagerende 3 årig

Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...

Læs hele brevet og Helens svar


13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Konflikter - 3 år, 4 mdr.

Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Sure morgener - 2 år, 6 mdr.

Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....

Læs hele brevet og Helens svar


17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.

Flytning - 2.5 år

Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.

Afvisende overfor mor

Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mælkedranker

Nogle børn drikker så meget mælk, at det tager pladsen op for den egentlige mad. Disse børn kalder man for mælkedrankere.

De første 6 måneder vil det lille barn naturligt leve af mælk, men i takt med at barnet bliver ældre, begynder at spise mere og mere rigtig mad, så er det vigtigt, at mængden af mælk skrues gradvist ned. Hvis barnet gennem for lang tid lever mest af mælk, vil barnet kunne komme til at mangle vigtige næringstoffer - som naturligt indtages via en almindelig sund...

Læs mere i Babylex

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Når jeg føler mig dum, så skriver jeg til dig, hvor saglighed, oplysthed og empati mødes på det smukkeste. Tak for det!

Hilsen
Mor på 39


Annonce